Bosna i Hercegovina     | 01.12.2020. 19:39 |

Uručena laboratorijska dijagnostička oprema za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

FENA Saopćenje

Sarajevo, 1. decembar (FENA) - U okviru regionalnog programa Austrijske razvojne agencije (ADA) za podršku borbi protiv COVID-19 u regiji zapadnog Balkana, Austrijska vlada je pomogla zdravstveni sektor Unsko-sanskog kantona u borbi protiv COVID-19 pandemije kroz nabavku neophodne potrebne PCR dijagnostičke opreme u realnom vremenu.

Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann danas je u prisustvu pomoćnice ministra zdravstva Federacije BiH Marine Bere, i rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Steliane Nedera predala visokovrijedni PCR uređaj za testiranje u realnom vremenu namijenjen Kantonalnoj bolnici u Bihaću, saopćeno je iz UNDP-ja.

Vrijednost današnje donacije iznosi 75.780 KM, a pored isporuke i instalacije PCR uređaja uključuje i obuku za osoblje Kantonalne bolnice. U okviru ovog programa predviđena je i nabavka PCR testova i drugog materijala za testiranje u iznosu od 16.000 KM. 

 - Program je postavljen kao hitna pomoć, a s ciljem da odgovori na neposredne potrebe bolnica kroz pružanje laboratorijske medicinske opreme koja će se u prvom redu koristiti za dijagnostiku koronavirusa, ali i za TBC, hepatitis i HIV - rekla je ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann.

Direktor Kantonalne bolnice Bihać Hajrudin Havić kazao je da će nabavka ovog PCR uređaja  omogućiti da se testiranje na COVID-19 provodi u Unsko-sanskom kantonu, što do sada nije bilo moguće, a kanton je u potpunosti bio ovisan o laboratoriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

- Dodatni teret za kantonalne vlasti predstavljala je fizička udaljenost od Bihaća do Sarajeva jer je transport uzoraka činila ne samo skupim i logistički zahtjevnim već i dugotrajnim što znači da su kantonalne vlasti uvijek zaostajale najmanje nekoliko dana za stvarnom epidemiološkom situacijom. Ovaj vremenski odmak negativno utječe na pacijente uzrokujući kašnjenja u inciciranju pravovremenog liječenja, dok istovremeno smanjuje efikasnost mjera zdravstvenih vlasti usmjerenih na suzbijanje pandemije COVID-19”, rekla je Bera.

Oprema je nabavljena kroz projekat koji provodi UNDP BiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'