Bosna i Hercegovina     | 02.12.2020. 11:30 |

KUIP KS - Najčešći prekršioci mjera ugostiteljski objekti i trgovine

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Aktivnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo u pogledu angažmana u borbi protiv koronavirusa virusa započele su u februaru, u cilju provođenja svih naredbi Kriznog štaba - kazao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, sanitarni inspektor u KUIP-u KS Izet Smajić.

- Do danas su sanitarni inspektori izdali 6.030 rješenja o samoizolaciji, a protiv 31 osobe u KS je podnesena prijava pred nadležnim sudom zbog kršenja zabrane kretanja - kazao je Smajić.

U oktobru je izvršeno 1.296 nadzora, izdato je 90 prekršajnih naloga u iznosu od 165.260 KM i 792 rješenja korektivnih mjera.

- Timovi sanitarnih ispektora KUIP KS su tokom lokalnih izbora obišli 125 biračkih mjesta na području KS s ciljem praćenja načina odvijanja izbornog procesa na lokalnim izborima 2020. godine u uslovima epidemije Covid-19. Kako je utvrđeno propisane mjere su uglavnom ispoštovane uz nekoliko izuzetaka. Nepoštivanje fizičke distance je evidentirano na dva mjesta, gdje su na licu mjesta naložene zaspisnikom mjere koje su ispoštovane - kazao je Smajić.

U novembru su izvršena 1.742 nadzora, izdata su 72 prekšrajana naloga, u iznosu od 120.800 KM. Izdato je 1.286 rješenja korektivnih mjera.

- Za vrijeme trajanja Black fridaya (od 27. do 29. novembra) izvršena su 22 inspekcijska nadzora, gdje su izdata četiri prekšajna naloga u iznosu od 7.000 KM, zbog kršenja mjera iz naredbi - kazao je Smajić.

Dodao je da su zdravstveni inspektori kontinuirano vršili službene kontrole u zdravstvenim ustanovama, privatnim i javnim, i po ovlaštenju kao sanitarni inspektori.

- Od marta do novembra inspektori ovog Inspektorata, po referatu Corone, izvršili su 12.492 ispekcijska nadzora u svim poslovnim subjektima. U tom period izdato je 1.028 rješenja korektivnih mjera, 433 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 745.495 KM. Do danas najčešći prekršioci u ovom smislu su ugostiteljski objekti i trgovine - istakao je Smajić. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana