Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 02.12.2020. 11:27 |

EANA podupire neovisnost STA koju ugrožava Janšina vlada

FENA Saopćenje

BERN, 2. decembra (FENA) - Europska alijansa novinskih agencija (EANA) pružila je danas podršku Slovenskoj novinskoj agenciji (STA) koja se suočava s pritiskom, odnosno ozbiljnim umanjenjem ili čak potpunim zaustavljanjem prihoda od ugovora o javnoj usluzi s Uredom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM).

-EANA izražava potporu neovisnosti svog člana STA, apelirajući na slovensku vladu da se okončaju bilo kakvi daljnji potezi protiv STA, koji bi promijenili način rada, ugled i poslovanje slovenske novinske agencije. Javni mediji temelj su demokracije, a novinske agencije su okosnica slobodnih medija širom svijeta. Štoviše, nacionalne novinske agencije predstavljaju jedan od najvažnijih glasova svojih zemalja u svijetu. Zbog toga je, posebno u kriznim vremenima poput ovih kroz koja svi prolazimo, održavanje slobode tih glasova od najveće važnosti kako za okruženje javnih medija, tako i za oživljavanje demokratskih društava. STA mora nastaviti funkcionirati kao neovisna i pouzdana nacionalna novinska agencija. Nadležne vlasti bi trebali podržati, a ne ometati njezin doprinos slovenskoj demokraciji, navodi se u pismu podrške koju je Upravni odbor EANA-e uputio STA.

Vlada premijera Janeza Janše je u ponedjeljak, na prijedlog UKOM-a, donijela odluku da više neće financirati rad nacionalne agencije STA, dovevši tako u pitanje i njen daljnji opstanak. Vijesti ove agencije osnovica su medijskog praćenja događaja u zemlji i inozemstvu za većinu medija u Sloveniji, a njen je osnivač država. Prema zakonu, državna sredstva dobiva kao "javna služba" temeljem ugovora koji se obnavlja krajem svake godine, a isplaćuje po mjesečnim ratama.

Iako vlada odluku o prestanku financiranja STA nije objavila u svom priopćenju za javnost, slovenski mediji javljaju da agenciji nije isplatila niti sredstva za prošli mjesec, te da je odlučeno kako se ugovor za iduću godinu neće obnoviti. Premijer Janša kontinuirano se nalazi na meti kritike zbog neprijateljskog odnosa prema javnim medijima, a posebno STA, kojoj zamjera da nedovoljno prati njegove istupe i aktivnosti.

Ovakav odnos slovenske vlade prema javnim medijima, uključujući STA, nailazi na brojne kritike u samoj Sloveniji, ali i Europskoj uniji. Otvoreno pismo članica EANA-e poslano je predsjedniku Slovenije, premijeru i predsjedniku parlamenta, a potpisali su ga Peter Kopsch, predsjednik EANA-e i ravnatelj njemačke novinske agencije DPA, te glavni tajnik EANA-e Alexandru Ion Giboi, uz suglasnost članica ove alijanse koja okuplja vodeće novinske agencije iz Europe.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta