Ekonomija     | 02.12.2020. 13:20 |

Obuća: Prihodi u budžetu BPK Goražde manji za oko 15 posto

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2.decembra (FENA) - Prihodi u Budžetu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u ovoj godini za oko 15 posto su manji u odnosu na prošlu godinu – potvrdila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.  

Precizirala je da je najveće smanjenje, u iznosu od oko četiri miliona KM, zabilježeno u dijelu poreznih prihoda. 

- U odnosu na isti period prošle godine prihodi od indirektnih poreza su manji za oko 16 posto tako da je već sada evidentno da se rebalansirani budžet za ovu godinu u iznosu od 42,4 miliona KM neće moći izvršiti, ako se nastavi ovakvo punjenje budžeta. Predviđa se da će realizacija budžeta biti oko 39 miliona KM, tako da će se planirani rashodi u mjesecu decembru morati reducirati u cjelosti i moramo se suzdržati od donošenja određenih odluka, kako ne bi smo došli do tekućeg deficita u iznosu od osam posto – istakla je Obuća.

Naglasila je da se u proteklih jedanaest mjeseci vodilo računa o likvidnosti budžeta te su sredstva  budžetskim korisnicima odobravana na temelju ostvarenja prihoda.

- Trošilo se u omjeru u kojem je to bilo moguće, prateći trenutnu  likvidnost u budžetu na što su značajno uticale i neizmirene obaveze u budžetu iz ranijih godina u iznosu od 4, 5 miliona KM, tako da trenutno u budžetu mi imamo neizmirenih obaveza u iznosu  3,5 miliona KM. Dakle, u ovoj godini nismo donosili odluke koje nismo mogli isfinansirati niti smo se zaduživali i trošili više od onoga što punjenje budžeta dozvoljava – naglasila je ona.

Premijerka BPK ističe da je uprkos teškoj situaciji, ovaj kanton  ipak uspio u potpunosti realizirati "Covid zakon" u iznosu  oko 1.040.000 KM.

- Namjenska sredstva koja smo dobili od Vlade FBiH u iznosu od 4, 1 milion KM se realizuju i ista će se skoro u cijelosti implementirati. Mi smo donijeli odluku na koji način će se ta sredstva utrošiti, uglavnom za pokriće tekuće likvidnosti, za izmirenje zakonskih obaveza, za podršku zdravstvu, privredi. Po prvi put obavezni smo  da svaki fening pravdamo, te pripremamo izvještaj prema federalnom ministarstvu finasija – precizirala je Obuća.

Navela je da su posljedice pandemije koje su se odrazile na punjenje budžeta uticale i na nemogućnost realizacije planiranih projekata.

- Primjerice, ta četiri miliona KM od PDV-a koja nisu došla u budžet uticala su na to da nismo mogli raditi neke kapitalne infrastrkturne projekte. Mi smo planirali uraditi drugu fazu centralnog spomen-obilježja braniocima Goražda,  što je po meni značajan projekat, ali smo odlučili da to ipak ostavimo za 2021. godinu  za što ću se kao premijerka zalagati jer smo zbog egzistencijalne naknade i drugih davanja iz budžeta ministarstva za boračka pitanja, u ovoj godini od toga odustali  – kazala je ona.

Naglasila je da posljedice pandemije nisu osjetili  budžetski korisnici i socijalne kategorije, prema kojima se naknade iz budžeta redovno izmiruju.  

-  Nije bilo intervencija u  smislu smanjenja  plaća i naknada zaposlenicima BPK jer mi poštujemo kolektivni ugovor i svaka eventualna intervencija u tom pravcu morala bi ići u smislu dogovora, a ne jednostranih odluka. U ovoj godini nismo išli u tom smjeru, međutim, pratićemo situaciju na nivou cijele FBiH i tako postupati i na području našeg kantona. Sve obaveze prema budžetskim korisnicima su se na vrijeme izmirivale  kao i socijalnim kategorijama, civilnim žrtvama rata, naknade za treće dijete, dječiji dodatak, egzistencijalna naknada demobilisanim borcima i slično. Tu smo jako odgovorni i imamo senzibiliteta tako da  nijedna od tih kategorija nije osjetila uticaj Covid-19 pandemije – kazala je premiejrka BPK Goražde.

Dodala je da su u toku i aktivnosti na pripremi budžeta kantona za narednu godinu.

- Bez konkretnije i veće podrške Vlade FBiH i ovaj put nećemo imati razvojni budžet,  već uglavnom budžet kojim ćemo samo moći da ostvarujemo svoje ustavne i zakonske nadležnsoti i zbog toga očekujemo veću podršku od Federacije BiH. Procjene prihoda za 2021. godinu nisu ohrabrujuće  za BPK i  osjetiće se nedostatak finansijskih sredstva zbog posljedica pandemije jer ne očekujemo da će se one tako brzo smiriti i umanjiti. U tom smislu, budžet može biti samo socijalni. ali ne i razvojni kakav bi smo mi željeli. Smanjenje prihoda će uticati i na izvršenje niza naših obaveza te će se morati raditi redukacija troškova. Sva ministarstva će morati odrediti svoje prioritete rada u narednoj godini, a Vlada će razmotriti sve te zahtjeve i donijeti konačnu odluku kako bi donijela realan budžet koji smatram ne može biti veći od 40 miliona KM i uputiti ga u skupštinsku proceduru – zaključila je Obuća.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo