Svijet     | 02.12.2020. 13:29 |

Izrael dostavio Palestincima više od milijarde dolara poreskih prihoda

FENA Internet

JERUSALEM, 2. decembra (FENA) – Izrael je u srijedu dostavio više od milijarde dolara prihoda od poreza i carinskih dažbina koje prikuplja u ime Palestinskih vlasti nakon šestomjesečne pauze tokom koje su Palestinci prekinuli sve veze s Izraelom zbog njegovih planova da anektira dijelove okupirane Zapadne obale.

Palestinci su nastavili kontakte s Izraelom u prošlom mjesecu nakon pobjede Joa Bidena na američkim izborima. Biden se usprotivio aneksiji i obećao je nepristrasniji pristup palestinsko-izraelskom sukobu.

Porezi su ključni izvor prihoda za Palestinske vlasti, koje upravljaju dijelovima od Izraela okupirane Zapadne obale i bile su prinuđene da ukinu primanja desecima hiljada civilnih službenika, pogoršavajući ekonomsku krizu izazvanu epidemijom koronavirusa.

Hussein al-Sheikh, bliski  savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa,  potvrdio je priliv skoro 3,8 milijardi šekela (oko 1,1 milijardi dolara) iz Izraela. Izraelsko ministarstvo finansija saopćilo je da su sredstva prebačena nakon odobrenja izraelskog sigurnosnog kabineta prošlog mjeseca, prenosi AP.

Izrael je saopćio da će od te sume odbiti iznos ravan onom koji Palestinske vlasti uplaćuju porodicama zatvorenih i ubijenih u sukobu, uključujući i militante umiješane u napade u kojima su ubijeni Izraelci. Izrael tvrdi da takozvani „Fond za mučenike“ podstiče na nasilje, dok Palestinci naglašavaju da su ta sredstva namijenjena porodicama u potrebi.

Bliskoistočni plan predsjednika Donalda Trumpa, objavljen u januaru, omogućio bi Izraelu da anektira trećinu Zapadne obale, uključujući i sva jevrejska naselja. Palestinci su odmah odbacili plan, dok je Abbas objavio u maju da prekida sve veze sa SAD-om i Izraelom, i da neće više poštovati sporazume postignute s njima.

Izrael je odgodio plan aneksije u augustu nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati pristali na normalizaciju odnosa, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio da je ta pauza samo privremena.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo