Kultura     | 02.12.2020. 14:05 |

Kamerni teatar 55 otkazao Festival 'Dani Jurislava Korenića'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra(FENA) – Kamerni teatar 55 saopćio je da je ovogodišnji, peti po redu, Internacionalni teatarski festival "Dani Jurislava Korenića" otkazan.

Zbog odgovornosti spram situacije vezane za pandemiju korona virusa, Kamerni teatar 55 odlučio je otkazati ovogodišnji Festival kako bi pomogao u sprečavanju širenja virusa i zaštitio publiku i festivalske učesnike od nepotrebnog izlaganja riziku, navodi se u saopćenju Kamernog.

Festival je pomjeren za 1. mart naredne godine i simbolično će biti otvoren na Dan nezavisnosti BiH i trajati do 8. marta kada će na Svjetski dan žena festival zatvoriti izvedba predstave "Don Kihot" sa cjelokupnim ženskim ansamblom.

- Mi u Kamernom teatru 55 smo se spremili kao da će Festival biti 'sutra' i našoj publici obezbijedili vrhunske predstave, promocije knjiga, kao i eminentni žiri ljudi iz teatarske struke.

Predstave koje bile uvrštene u peti Festival "Dani Jurislava Korenića" i sa kojima smo završili sve dogovore oko dolaska i gostovanja, a već su dio kataloga pripremljenog za Festival su: "Pozorište za početnike" Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka (Kamerni teatar 55 Sarajevo, BiH), "Identitluk" Amira Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević (HNK Mostar & NP Mostar, BiH), "Tri sestre" A.P. Čehova u režiji Bobe Jelčića (HNK Zagreb, Hrvatska), "Petra" Richarda Lorce, u režiji Irfana Mensura (Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović", Zaječar, Srbija), "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, u režiji Nikole Pejakovića (NPRS Banja Luka, BiH), "Don Quiote" po motivima M. Cervantesa, u režiji Andraša Urbana (Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora) te "Partija remija" Donald Lee Coburna, u režiji Violete Dzholeve (Dramski teatar Skopje, Makedonija) - navodi se u saopćenju.    

Žiri Festivala "Dani Jurislava Korenića" čini Meto Jovanovski, makedonski teatarski, filmski i televizijski glumac, režiser i univerzitetski profesor (predsjednik žirija), Darko Cvijetić, književnik, dramaturg i teatarski reditelj, Svetislav Basara, književnik i kolumnist beogradskog lista "Danas", Ermin Sijamija, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo te Larisa Sarajlić – Ramović, urednica kulture dnevnog lista Avaz.                 

Kamerni teatar 55 se nada da će, s obzirom na sve okolnosti pored uspješnog petog Festivala "Dani Jurislava Korenića" u martu 2021. godine, biti u mogućnosti pripremiti i održati i šesti Internacionalni teatarski festival "Dani Jurislava Korenića" u njegovom standardnom terminu u decembru iste godine. 

- Da ipak ovu godinu završimo u teatarski pozitivnom i zanatskom duhu, Kamerni teatar 55 će sezonu 2020. završiti premijerom predstave "Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića, a u režiji Admira Glamočaka. U predstavi igraju Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević. Premijera predstave je zakazana za 18. decembar sa reprizama 19. i 20. decembra - saopćeno je iz Kamernog teatra 55. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu