Svijet     | 02.12.2020. 16:28 |

UNRWA isplatila plate za palestinsko osoblje, kriza još prisutna

FENA Internet

GAZA, 2. decembra (FENA) - Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) isplatila je plate za oko 30.000 članova svog palestinskog osoblja širom Bliskog istoka u prošlom mjesecu, ali bi nedovoljno finansiranje agencije moglo ugroziti isplate plata u decembru, saopćili su zvaničnici u srijedu.

UNRWA se zatekla u vakuumu nakon američkih izbora - predsjednik Donald Trump ukinuo je sve američke uplate agenciji, ali se Palestinci nadaju da će administracija novoizabranog predsjednika Joa Bidena barem djelimično nastaviti s uplatama, za što bi mogli proći mjeseci.

Agencija je saopćila u prošlom mjesecu da joj ponestaje novca za isplatu plata nakon dvije godine prekida finansiranja iz Sjedinjenih Država i drugih donatora, među kojima su i arapske zalivske zemlje, od kojih 12 miliona dolara otpada na nova obećanja pomoći i povećani doprinos Švedske za 2021.

- Isplata decembarskih primanja ostaje neizvjesna i potrebno nam je 38 miliona dolara za 30.000 članova našeg osoblja – izjavio je Abu Hasna za Reuters.

UNRWA pruža obrazovanje, zdravstvene usluge i službe pomoći za oko 5,7 miliona registrovanih palestiniskih izbjeglica, uključujuči one u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.

Također u srijedu, Izrael je dostavio više od tri milijarde šekela poreskih i carinskih prihoda palestinskim vlastima. Porezi, kojima upravlja Izrael na osnovu prelaznog mirovnog sporazuma iz 1990. i obično ih predaje mjesečno, čine više od polovine budžeta palestinskih vlasti.

Transfer 3,77 milijardi šekela (1,44 milijardi dolara) prvi je od juna, kada su Palestinci ignorisali primopredaju sredstava zbog planova izraelskog premijera Benjamina Netaanyahua, koji su trenutno suspendovani, da anektira dijelove Zapadne obale.

Palestinske vlasti nisu bile u stanju da isplate pune plate za svojih 30.000 službenika u proteklim mjesecima. Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je u ovoj sedmici da će pune plate biti isplaćene kad se primi novac od poreza, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu