Magazin     | 03.12.2020. 08:19 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 3. prosinca (FENA) - 

- 1800. Rođen France Prešeren, najistaknutija ličnost slovenske književnosti 19. stoljeća.

- 1930. Rođen Jean-Luc Godard, francusko-švicarski filmski redatelj. Jedan od začetnika i najznačajnijih predstavnika Francuskog novog vala.

- 1944. U Atini izbio građanski rat između vlade, koju je podržavala Velika Britanija, i Fronta nacionalnog oslobođenja.

- 1962. Edith Spurlock Sampson stupila na dužnost sudije u općinskom sudu u Chicagu, kao prva crnkinja sudija u Sjedinjenim Američkim Državama.

- 1971. Počeo indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17. prosinca pobjedom Indije i odvajanjem Bangladeša, dotad Istočnog Pakistana, u posebnu državu. Indija je povukla vojsku iz Bangladeša i vratila zauzete teritorije.

- 1984. U gradu Bopal u Indiji oko 4.500 ljudi je umrlo, 500 oslijepilo, a 50.000 zatrovano gasom koji je iscurio iz fabrike pesticida Union Carbide. Ova fabrika proizvodila je sredstva za zaštitu bilja.

- 1991. Rusija priznala neovisnost Ukrajine.

- 2001. Vlasti Saudijske Arabije prvi put odobrile ženama da imaju osobne dokumente.

- 2006. Umro Elliot Welles, jedan od najpoznatijih lovaca na naciste. Welles je preživio strahote nacističkih logora, postao je poznat krajem 70-ih, kada je pronašao i prijavio vlastima njemačkog oficira koji je ubio njegovu majku.

- 2008. Popularni pjevač Ruande Simon Bikindi osuđen pred Međunarodnim sudom u Arushi na 15 godina zatvora zato što je u svojim pjesmama podsticao na genocid u toj zemlji. 

- 2012. Umrla glumica Zlata Petković koja je široku popularnost stekla ulogom u seriji "Povratak otpisanih". 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta