Svijet     | 03.12.2020. 09:05 |

Francuska će vršiti granične provjere kako bi spriječila skijaška putovanja

FENA Internet

PARIZ, 3. decembra (FENA) - Francuska će izvršiti nasumične granične provjere kako bi spriječila ljude da se zaraze Covid-19 prelaskom u zemlje u kojima skijališta ostaju otvorena, rekao je u srijedu premijer Jean Castex.

Mjere kontrole, nakon zatvaranje francuskih odmarališta koja se žale na nejednake uslove, primijenit će se na francuske granice sa Švicarskom i Španijom, gdje se očekuje da će skijaške staze biti otvorene tokom praznika, prenosi AFP.

“Cilj je izbjeći da se francuski građani zaraze. To će biti učinjenopostavljanjem slučajnih provjera na granicama ”, rekao je Castex za BFM TV, ponovivši francusku odluku da skijaške žičare ostanu zatvorene na Božić.

Njemačka i Italija dijele stav Francuske, dok Austrija kao i Španija i Švicarska planiraju otvaranje svojih skijališta, te ovo pitanje podijelilo evropske susjede.

Castex je nagovijestio da još uvijek ima prostora za dogovor.

"Postavit ćemo ... karantin, što znači da ćemo nastaviti s nasumičnim provjerama na granicama i mogućnošću da vlasti nalože sedmodnevnu karanin", rekao je francuski premijer.

 "Ali diplomatija je još uvijek u igri, kocka nije bačena u potpunosti (na temelju evropskog sporazuma o skijanju)", dodao je Castex.

Tokom prvog vala infekcija prošle sezone, neki su skijaški centri postali leglo koronavirusa, ubrzavajući njegovo širenje Evropom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!