Bosna i Hercegovina     | 03.12.2020. 10:46 |

U KS 210 novozaraženih koronavirusom, oporavile se 303 osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 210 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. 

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 776 uzoraka prikupljenih u periodu od 29. novembra do 2. decembra. 

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 130 zaraženih osoba, odnosno 61,9 posto, i u samoizolaciji od ranije. 

U isto vrijeme, 303 osobe su oporavljene od zaraznog oboljenja Covid-19, što je podatak koji i danas potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u Kantonu Sarajevo registriran veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba. 

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (223) i Općoj bolnici (89) hospitalizirano je 312 osoba, od kojih šest pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene su četiri osobe. 

Desila su se i četiri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 269 osoba. 

U KS trenutno je aktivno 3.488 slučajeva zaraze koronavirusom. 

Od 30. januara do 2. decembra ove godine ukupno je registrirano 20.410 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 16.653 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19. 

U periodu od 19. novembra do 3. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 4.903 samoizolacije. 

- U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru da bi dobili daljnje upute - savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS. 

Podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici http://www.zzjzks.ba, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom