Bosna i Hercegovina     | 03.12.2020. 11:04 |

Počela vanredna sjednica VSTV-a BiH, Tegeltija ponovio ranije stavove

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), sa samo jednom tačkom dnevnog reda posvećenoj aktuelnoj situaciji, počela je danas u Sarajevu sa zakašnjenjem od 20-tak minuta, usljed tehničkih problema.

Neposredan povod za sazivanje vanredne sjednice jeste audiosnimak koji komprimitira aktuelnog predsjednika VSTV-a, a u vezi s navodnim imenovanjem, odnosno protežiranjem Sanje Čegar, sestre bivše članice Vijeća Milijane Buhe.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je ponovio na početku sjednice već poznate stavove, ustvrdivši kako se radi o montiranom, nezakonitom i neautentičnom snimku.

Naveo je  kako je on s bivšom članicom VSTV-a razgovarao o sukobu interesa, demantirajući sadržaj spomenutog audiosnimka.  

Ustvrdio je da su pojedini segmenti audiosadržaja potpuno neizvodivi, te pojasnio  proceduru u vezi s imenovanjem nositelja pravosudnih funkcija

Po riječima Tegeltije, puno je važnije pitanje sigurnosti, zakonitosti i pitanje ambijenta u kojem pravosudni djelatnici mogu obavljati vlastite dužnosti.

Nakon obraćanja predsjednika VSTV-a uslijedilo je iznošenje mišljenja članova VSTV-a u vezi sa spomenutom tematikom.

Inače, pitanja koja je pokrenuo spomenuti snimak izazvala su veliko interesovanje javnosti, ali i reakcije relevantnih međunarodnih organizacije, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BiH, te Ambasade SAD-a, koje su se refereirale na stanje u pravosuđu.

Sljedstveno tome, i vanredna sjednica VSTV-a izazvala je  veliko zanimanje o čemu svjedoči prisustvo iznimno velikog broja medija.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo