Kultura     | 03.12.2020. 12:08 |

BNP Zenica: Šesti festival edukativnog teatra IFET počinje ovog vikenda

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. decembra (FENA) - Šesti Internacionalni festival edukativnog teatra (IFET), u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP), bit će održan od 5. do 27. decembra ove godine donoseći publici devet predstava, a otvorit će ga koprodukcijska predstava zeničkih pozorišnih kuća BNP-a i Studia "Teatar" - "Mladi u doba korone". 

Zbog epidemije korona virusa neće biti održane dosadašnje prateće manifestacije zeničkog festivala - Smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona i Smotra dramskog stvaralaštva osoba s poteškoćama u razvoju.

- Odlučili smo se, zbog kompletne situacije i mjera koje moramo poduzeti, da festival nećemo održavati u kontinuitetu četiri-pet dana, nego četiri subote i nedjelje u toku decembra. Smotre ove godine neće biti održane, jer čekamo toplije i neko sretnije vrijeme kada sa smotrama možemo izaći i biti na otvorenom prostoru. Tako da ćemo, najvjerovatnije, iduće godine, uz Festival bh. drame, imati i ove dvije smotre - najavio je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Premijerno će biti odigrana omladinska predstava "Most", u izvedbi Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOL) BNP-a Zenica.

- S nama će, za sada ih najavljujemo, biti Pozorište za djecu iz Kragujevca (Srbija), Kulturna scena "Male stvari" iz Trebinja, Pozorište lutaka Mostar i Dramski studio "Dada" iz Čakovca (Hrvatska). Da nam dođu, da odigraju svoje predstave, ali i u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija ili granični prijelazi budu regulisani drugačije nego sada, svakako će navedene predstave biti emitovane putem zvaničnog youtube kanala BNP-a Zenica - istakao je Mijatović.

Komunikacija sa zeničkim vrtićima, javnim i privatnim, ove će godine ipak biti održana.

- Ove godine oni nam ne dolaze u goste, ali smo BNP Zenica, odnosno DOL scena, pronašli način da opet budemo prisutni kod njih. Tokom cijelog festivala u vrtićima, gdje to tehnički uslovi dozvoljavaju, prikazivat ćemo našu predstavu "Prodani smijeh". To nam je ove godine posebno bitno - da ostanemo u kontaktu sa najmlađom publikom - kazao je Mijatović.

Svi vrtići su, napominje, već dobili snimak te predstave, a bit će prikazivan u prostorima vrtića, dok će djeca dobiti i ulaznice za predstavu pa će u potpunosti imati pozorišni doživljaj prisustva predstavi.

Izvedbama predstava u sali BNP-a moći će prisustvovati najviše 70, a najvjerovatnije će, najavljuje direktor Mijatović, biti samo 50-ak gledalaca.  

Ove nedjelje, 6. decembra bit će odigrana predstava "Prije nego dijete zaspi", u izvedbi DOL scene BNP-a Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana