Ekonomija     | 03.12.2020. 12:42 |

VMBiH - BiH zemlja sa održivim javnim dugom, vanjski dug se redovno otplaćuje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu primilo je k znanju Analizu održivosti javnog duga Bosne i Hercegovine za period od 2020. do 2023. godine, koju je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, s ciljem efikasnog upravljanja javnim finansijama i održavanja makroekonomske stabilnosti.

Analiza daje preglede ocjena trenutnog stanja javne zaduženosti BiH i osnovnih rizika koji mogu uticati na održivost javnog duga u srednjoročnom periodu.

Trenutno se može ocijeniti da je BiH zemlja sa održivim javnim dugom. Vanjski dug se redovno otplaćuje i njegova otplata ne može doći u pitanje, zahvaljujući dobrom zakonskom okviru u ovoj oblasti.

Indikator javni dug/BDP u 2019. godini je 31,4 posto i prema međunarodnim standardima nije visok. Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa utiče na cijeli svijet, pa i na Bosnu i Hercegovinu.

Prema osnovnom scenariju procjene, ovaj indikator ima tendenciju povećanja u 2021. godini, a postepeni oporavak očekuje se u 2022. i 2023. godini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!