Svijet     | 03.12.2020. 15:48 |

Zarif: Iran će implementirati zakon o ubrzanju nuklearnog programa

FENA Internet

TEHERAN, 3. decembra (FENA) -  Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif izjavio je danas da je vlada te zemlje primorana da implementira zakon koji je usvojen u parlamentu i koji nalaže ubrzavanje razvoja nuklearnog programa i uvođenje ograničenja inspekcijama u nuklearnim postrojenjima.
Zarif se posredstvom videokonferencije obratio učesnicima 6. Foruma mediteranskog dijaloga (MED) kojeg organiziraju Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Institut za međunarodnu politiku (ISPI), prenosi Anadolu Agency (AA).
On je u obraćanju kazao da se vlada Irana protivi takvom aktu, ali kako je prinuđena da implementira novousvojeni zakon o ubrzanju nuklearnog programa.

“Nije nam se svidio zakon kojeg je parlament usvojio, ali implementirat ćemo ga u skladu s međunarodnom praksom poštivanja parlamentarnih ingerencija. Nemamo drugog izbora“, poručio je Zarif.

Šef iranske diplomacije Zarif je i ovom prilikom izrazio spremnost Irana da odustane o ubrzanog razvoja nuklearnog programa i vrati se poštivanju međunarodnog nuklearnog sporazuma ako vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prethodno ukinu sankcije i vrate se sporazumu.

“To je sporazum o kojem se pregovaralo i kojeg smo dogovorili i potpisali. Nećemo ponovo pregovarati o njemu. Ako Zapad želi ograničiti iranski raketni program, mora prvo obustaviti prodaju oružja na Bliskom istoku“, poručio je Zarif.

Kazao je da evropskim zemljama, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, zamjera što još uvijek nisu ni osudile prošlosedmični atentat na uglednog iranskog nuklearnog stručnjaka Mohsina Fakhrizadeha.

Za ubistvo Fakhrizadeha Iran optužuje vlasti Izraela, a Zarif je kazao da je to čin međunarodnog terorizma.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo