Regija     | 03.12.2020. 16:50 |

Slovenija odredila 'semafor' za otvaranje nakon lockdowna

FENA Agencije

LJUBLJANA, 3. prosinca (FENA) - Slovenska vlada odredila je u četvrtak kriterije prema kojima će se postupno "otvarati" pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet tjedana, koje još nisu dale željeni rezultat.

Riječ je o svojevrsnom "semaforu" koji ublažavanje mjera vezuje uz prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjem tjednu te uz broj oboljelih od Covida-19.

Prema semaforu koji razvoj drugog vala epidemije dijeli na "faze", do prvog popuštanja mjera može doći u tzv. crvenoj fazi, kad tjedni prosjek dnevno potvrđenih zaraza koronavirusom padne ispod 1350, a broj hospitaliziranih bolesnika na manje od 1200.

U toj će se fazi, prema planu vlade koji je na twitteru objavio premijer Janez Janša, moći ponovo otvoriti muzeji, knjižnice, galerije, frizerski i kozmetički saloni, te manikura i pedikura, a u ograničenom opsegu dijelom će se otvoriti i javni promet.

Trenutna situacija u Sloveniji je da je tjedni prosjek zaraza u jednom danu 1461 novozaraženi, a u bolnicama je 1289 oboljelih, naveo je Janša, dodavši da je Slovenija trenutno u tzv. "crnoj" fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mjera i restrikcija.

Kako javljaju slovenski mediji, zadnjih je dana u vladi i među epidemiolozima bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će idući tjedan ponovo biti otvorene škole i završeno s nastavom on-line, no sada je jasno da do toga neće doći, prenose slovenski mediji. No, kako navode, nije jasno što će biti s mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravlja, a što je također vrlo upitno.

Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu da je očito kako dosadašnje mjere ne djeluju, odnosno da nisu dale rezultat koji se očekivao i da je potrebna "nova strategija" za uspostavljanje kontrole nad virusom.

S druge strane, mnogo je nezadovoljstva na strani oporbenih stranaka koje vladi otvoreno poručuju da slabo upravlja epidemijom i da se nije pripremila na osnovi iskustva iz proljetnog vala, a u četvrtak su zatražili da vlada nakon više od mjesec dana ipak otvori neke djelatnosti koje su sada potpuno zatvorene, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo