Bosna i Hercegovina     | 04.12.2020. 11:59 |

Musa: Prioritet za vakcinaciju su zdravstveni radnici i ranjive skupine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Rezultati o učinkovitosti vakcina protiv bolesti COVID-19 pružaju optimizam, izjavio je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH doc. dr. Sanjin Musa.

Na web-stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, on govori o načinima nabavke i distribucije vakcina protiv bolesti COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Rezultati o učinkovitosti vakcina protiv bolesti COVID 19 pružaju optimizam. Zaštita koju vakcina pruža protiv obolijevanja možda neće spriječiti prijenos na druge osobe. To u ovom trenutku nije poznato. Treba uzeti u obzir i trajanje zaštite. Zbog toga, i kada vakcine budu dostupne, COVID-19 će nastaviti biti uzrok zabrinutosti. Učinkovite javno-zdravstvene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja, bit će potrebni još jedno izvjesno vrijeme i kada vakcine budu dostupne i kada počne vakcinacija - rekao je dr. Musa.

U svijetu se očekuju prva odobrenja regulatornih agencija, nakon čega će uslijediti distribucija vakcina. Federacija BiH se putem COVAX mehanizma predbilježila za 800.000 doza vakcina kada one budu dostupne.

- Prva prioritetna skupina za vakcinaciju protiv bolesti COVID-19 u Federaciji BiH bit će zdravstveni radnici, ranjive skupine i osoblje koje se brine za ranjive skupine. Ranjive skupine su osobe starije od 65 godina u socijanim ustanovama za zbrinjavanje, starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, a koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda - rekao je Musa.

Prema planu vakcinacije, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumijeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za vakcinaciju. U aktivnostima provođenja cijepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sisteme za upravljanje vakcinama i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja.

- U Federaciji BiH postoje registrirani veleprometnici sa odgovarajućim kapacitetima za adekvatno skladištenje i distribuciju spomenutog broja vakcina i obezbjeđivanje hladnog lanca. Ključna odgovornost operativnih timova, odnosno odgovornih osoba za logistiku,  bit će planiranje i upravljanje operacijama lanaca opskrbe. S tim u vezi, prilikom planiranja nabavke vakcina, potrebno je uzeti u obzir sve parametre koji mogu uticati na distribuciju, skladištenje i administraciju vakcina u ambulantama primarne zdravstvene zaštite - kaže dr. Musa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom