Bosna i Hercegovina     | 04.12.2020. 13:28 |

U Goraždu predstavljena inicijativa 'Osoba od povjerenja'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. decembra  (FENA) - Udruženje žena "Seka“ Goražde, u saradnji sa Centrom za ženska prava iz Zenice, danas je u gradu na Drini predstavilo inicijativu "Osoba od povjerenja“ koju u okviru projekta "Pravedan tretman žene žrtve nasilja u sistemu – pravo i potreba“,  provodi zenički centar.

Na informativno-edukativnom pultu u ulici Zaima Imamovića građanima Goražda dijelili su promotivni materijal, kako bi ih upoznali sa ovom inicijativom.

- Uvođenje Instituta 'Osoba od povjerenja' u sistem zaštite od nasilja u porodici znači da će se žrtvama nasilja, najčešće ženama, obezbjediti prilagođen, lakši i brži pristup institucijama i pravima. S druge strane, za institucije sistema, centre za socijalni rad, policiju, tužilaštva, sudove i druge subjekte to će značiti prevazilaženje problema u radu koji su uzrokovani neinformisanošću žrtava - pojasnila je koordinatorica projekta u UŽ "Seka“ Emina Delahmet.

Naglasila je da se ova inicijativa provodi u gradovima širom BiH te da je dobila i podršku Ministarstva pravde FBiH, a još se samo čeka da se zvanično uvede u Zakon o zaštiti od nasilja u porodici FBiH.

-Uvođenjem Instituta 'Osoba od povjerenja' u zakon, žrtva bi imala pravo da uz sebe ima osobu koja će joj dati snagu da prijavi krivično djelo i da joj bude podrška prilikom komuniciranja sa institucijama te da osnaži žrtvu - precizirala je Delahmet.

Centar ženskih prava Zenica je 13. oktobra ove godine Ministarstvu pravde FBiH predao inicijativu sa prijedlogom teksta za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, uvođenjem Instituta "Osoba od povjerenja“. Inicijativa je rezultat dvogodišnjeg predanog istraživačkog i konsultativnog rada članica Centra i ekspertne radne grupe.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta