Bosna i Hercegovina     | 04.12.2020. 14:45 |

Na lokalitetu Kozara ekshumirani posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/GORAŽDE, 4. decembra (FENA) - Na lokalitetu Kozara, općina Novo Goražde, danas su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata. Nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su na miniranom terenu, a prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1992. godine nastradale na području Čajniča.

Kako je kazala za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe u BiH Emza Fazlić, pronađeni posmrtni ostaci prebačeni su u Centar za identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko - tehničke i sudsko - medicinske obrade te izuzimanja uzoraka koštane srži da bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH kao i uz učešće Instituta za nestale osobe BiH, vještaka sudske medicine kao i uposlenika BHMAC-a te Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske koji su prije same ekshumacije deminirali teren na kojem su posmrtni ostaci ranije uočeni.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana