Bosna i Hercegovina     | 04.12.2020. 15:28 |

Ombudsmeni pozivaju na razumno djelovanje u najboljem interesu djeteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hecegovine u slučaju nemilog događaja vršnjačkog nasilja– bullying nad autističnim dječakom, učenikom JU  II srednja škola Cazin, a na osnovu izvještvanja medija i interesa javnosti, registrovala je predmet po službenoj dužnosti i povela istražni postupak.

Ombudsmeni za ljudska prava BiH pozivaju javnost na smirivanje tenzija, te neophodno promptno djelovanje nadležnih organa, kako bi se omogućilo efikasano okončanje istrage nadležnih organa.

- Saradnja svih institucija i organizacija (pravosuđa, policije, socijalne zaštite, zdravstva, školstva...), koje se na različite načine bave ovim problemom, i njihovo koordinirano djelovanje u kome je na primarnom mjestu interes djeteta, jedini je način borbe protiv nasilja nad djecom - saopćili su ombudsmeni.

Na problem vršnjačkog nasilja redovno ukazuju u svojim godišnjim i specijalnim izvještajima, kao i na potrebu podizanja svijesti i prepoznavanja nasilnog ponašanja.   

Ombudsmeni pozivaju medije da odgovorno i u najboljem interesu djeteta izvještavaju o ovoj temi imajući u vidu pravo djece na privatnost i poštivanje dostojanstava djeteta žrtve.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'