Regija     | 04.12.2020. 16:17 |

Slovensko ministarstvo kulture zaliveno crnom bojom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 4. prosinca (FENA) - Pročelje zgrade slovenskog ministarstva kulture u Ljubljani nepoznati su počinitelji u noći na petak zalili većom količinom crne boje, što je ono prijavilo policiji kao opasan vandalski čin i odraz šireg stanja u društvu, a sumnja se iza toga možda stoje aktivisti i pripadnici alternativne kulturne scene.

Sliku zgrade s crnim mrljama objavilo je na svom twitter profilu ministarstvo kulture, navevši da su nepoznati vandali pod okriljem noći nanijeli poreznim obveznicima materijalnu  štetu od više tisuća eura te "potpuno uništili fasadu". Stvar je prijavljena policiji koja je već izvršila izvid i navela da nastavlja s istragom, prenosi Hina.

Ministarstvo, koje vodi Vasko Simoniti, član konzervativne struje u desnoj vladi premijera Janeza Janše, navodi kako je riječ o jednom u nizu ispada pred ministarstvom kulture u proteklom razdoblju koji se "nastavljaju iz tjedna u tjedan", te da takvo nekulurno ponašanje ne spada u Sloveniju, iako je odraz društvene zbilje u sadašnjem trenutku.

Ministar Simoniti od samoga dolaska na tu dužnost i kulturna politika pod njegovim vodstvom izazivaju mnoge kritike u različnim sferama kulture i široj  javnosti, a jedan je od onih članova vlada koje najžešće kritizira oporba.

Optužuje ga se da je od dolaska na dužnost napravio niz promjena u vodstvu vodećih kulturnih institucija prema političkim kriterijima desnice, te da je pri tome mijenjao i neke njihove akte kako bi smijenio dosadašnje ravnatelje kojima još nije bio istekao mandat.

Prosvjedi kulturnih djelatnika protiv vladine kulturne politike

U više dosadašnjih prosvjeda i okupljanja pred zgradom ministarstva kulture, kulturni djelatnici su prosvjedovali protiv uskraćivanja državnih potpora u sadašnjoj koronakrizi ili smanjivanja već odobrenih sredstava za rad.

Prosvjedovalo se i protiv zatvaranja prostorija nevladinih ustanova u Metelkovoj ulici u Ljubljani, kojima je vlasnik država, protiv smanjivanja fonda za kinematografiju te kulturne politike koju vodi Simoniti i vlada premijera Janeza Janše općenito.

Kulturni djelatnici bliski oporbenoj ljevici kritizirali su jako ovih dana i odluku ministarstva o dodjeli dva milijuna eura sredstava "Muzeju slovenskog osamostaljenja" u osnivanju, pretpostavlja se na inicijativu premijera Janeza Janše, dok se s druge strane proračunska sredstva za klasičnu kulturu i umjetnost, ali i za alternativnu kulturnu scenu zbog krize smanjuju.

Aktiv djelatnika u kulturi stao je ovih dana u obranu Zlatka Čordića "Zlatana", repera i alternativnog umjetnika, kojemu je ministarstvo za kulturu oduzelo status, izbrisavši ga iz registra samozaposlenih umjetnika koji imaju pravo na pokrivanje dijela doprinosa iz državnih sredstava i povremene subvencije u slučaju krize. Ocijenjeno je da je to učinjeno "zbog pogrešnog" prezimena i zato jer je sudjelovao na demonstracijama protiv Janšine vlade.

Čordić je nedavno prosvjedujući protiv vladine kulturne politike pred ministarstvom rasuo prosvjedne letke, a ono tvrdi da je i prijetio jednoj njihovoj službenici.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana