Kultura     | 04.12.2020. 17:32 |

Predstavljena digitalna platforma 'Valter od Prijepolja do Sarajeva'

FENA Saopćenje

SARAJEVO/PRIJEPOLJE, 4. decembra (FENA) - Digitalna platforma Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine "Valter od Prijepolja do Sarajeva“ predstavljena je danas u Muzeju u Prijepolju povodom obilježavanja 77. godišnjice čuvene prijepoljske bitke iz Drugog svjetskog rata. 

Upriličeno je premijerno digitalno putovanje „Valter od Prijepolja do Sarajeva“, koje prezentira životni put narodnog heroja Vladimira Perića Valtera, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

- Platforma se sastoji od tri tematske cjeline koje će kroz fotografije, arhivski materijal, trodimenzionalne predmete, video-zapise itd. prezentirati lik i djelo Vladimira Perića Valtera. Platforma također ukazuje na univerzalne vrijednosti za koje se Valter zalagao, a koje nam mogu biti inspiracija i danas. Građa i materijal korišteni za ovo virtualno putovanje mogu biti korišteni za razvijanje kritičkog mišljenja mladih o historiji - izjavio je viši kustos Historijskog muzeja BiH i autor platforme Amar Karapuš.

Platforma je osmišljena u suradnji Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine s Muzejom u Prijepolju u projektu "Muzejske priče“ koji implementira Grad Sarajevo s drugim partnerima.

Vladimir Perić, poznatiji kao Valter, narodni heroj iz Drugog svjetskog rata, rođen je 1919. godine u srbijanskom gradiću Prijepolju, a poginuo u Sarajevu 1945. godine u završnici borbi za oslobađanje grada, kada je s grupom boraca čuvao električnu centralu. 

Njegovo ime, ratni podvizi i status legende ovjekovječeni su u kultnom filmu "Valter brani Sarajevo".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta