Bosna i Hercegovina     | 05.12.2020. 18:48 |

Franjo Ostojić i Biserka Selimović najbolji volonteri u 2020. godini

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. prosinca (FENA) - Humanitarna udruga "Fra Mladen Hrkać" proglasila je dobitnike nagrade "Gordana Jelić" za volontera godine, a to su Franjo Ostojić iz Čitluka u Bosni i Hercegovini i Biserka Selimović iz Rijeke u Republici Hrvatskoj.

Ovo priznanje dodjeljuje se s ciljem podizanja opće razine svijesti o volontiranju koje je pokretačka snaga brojnih organizacija i inicijativa te ima značajan pozitivan utjecaj na pojedinca i društvo, te stoga nosi ime pokojne Gordane Jelić koja je upravo takav utjecaj ostavila u svojoj zajednici i u Humanitarnoj udruzi "Fra Mladen Hrkać".

"Sretan sam. Osjećam zahvalnost prema Bogu što mi je dao sposobnost i mogućnost da pomažem drugima, jer pomažući drugima ja sam osjećao zadovoljstvo, sreću i unutarnji mir. Osjećam i želim da moje djelovanje bude na radost drugih. Hvala vam što ste pored svih dobrih, marljivih i vrijednih volontera odabrali upravo mene. S još većim žarom i ljubavlju ću i dalje činiti dobro i pomagati drugima", izjavio je 49-godišnji Franjo Ostojić.

On je inicijator osnivanja Udruge roditelja i prijatelje djece s posebnim potrebama "Susret", jedan je od osnivača, pokretač je i provoditelj aktivnosti unutar udruge koje obogaćuju živote djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji i pružaju im potrebnu podršku i pomoć.

Iza njega je pokretanje humanitarne akcije za nabavu specijaliziranog vozila za prijevoz djece s teškoćama, pokretanje Međunarodnog hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju i mnoge druge aktivnosti usmjerene na najpotrebitije.

Nagrada za najboljeg volontera u Republici Hrvatskoj pripala je 72-godišnjoj Biserki Selimović koja je u 2020. godini i tijekom covid-19 pandemije, koja je postavila brojne prepreke za volonterske aktivnosti, volontirala čak 607 sati.

Biserka svaki vikend sudjeluje u pripremi i podjeli toplog obroka za beskućnike, a nakon toliko godina volontiranja poznaje korisnike, prati njihov životni hod i pruža im uslugu savjetovanja. Korisnici ju prihvaćaju, poštuju, zahvalni su i rado otvoreno i iskreno razgovaraju.

Osim redovitog volontiranja, Biserka sudjeluje na raznim edukacijama, često pronalazi donatore i nudi kreativne ideje za prostor kuhinje i pripreme obroka. Također je bila najstariji sudionik inicijative "Jedna noć pod zvijezdama" u sklopu koje se iskazivala podrška i solidarnost s beskućnicima.

Njezina prijava istaknula se po dugogodišnjem volonterskom angažmanu, predanosti, redovitosti, broju volonterskih aktivnosti u koje je uključena te činjenici da volonterka treće dobi što njezin volonterski utjecaj čini još značajnijim i vrjednijim divljenja.

"Kroz sve ove godine volontiranja i pomaganja spoznala sam da sam od naših korisnika puno toga primila jer se s volontiranjem uvijek više prima nego daje. Volontiranje otvara nove vidike, proširuje srce za bližnjega, uči nas nesebičnosti, prepoznavanju čovjeka i njegove potrebe te nas same čini boljim ljudima. Smisao i ispunjene našeg života je život koji živimo darujući se drugima", poručila je Biserka Selimović.

Ovogodišnju nagradu "Gordana Jelić" izradila je akademska grafičarka i profesorica likovne kulture Iva Zeljko Pešorda.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, dodjela nagrade za najbolje volontere u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj odgođena je i održat će se naknadno, ovisno o epidemiološkim prilikama, priopćeno je iz Humanitarne udruge "Fra Mladen Hrkać".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta