Kultura     | 06.12.2020. 12:26 |

Sarajevofest-Umjetnost i politika-Dva razgovora iz programa Forum i Forum mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Drugog dana 2. Sarajevofesta-Umjetnost i politika, putem sarajevofesr.com, bit će upriličena dva razgovora iz programa: Forum i Forum mladih.

Od 20 sati Dragan Markovina razgovara o temi " Demokratija ili agonija - Od izbora 1990. do danas", a gosti su: Robert Botteri, Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, novinari i kolumnisti.

Dok je kompletna istočna Evropa, potaknuta padom Berlinskog zida i uvjerenjem da je sovjetska intervencija nemoguća, euforično ušla u svijet liberalne demokracije i gotovo trajni, često neuspješni proces tranzicije, jugoslavenska 1989. je više nego jasno nagovijestila da zemlji prijete ozbiljni sukobi i da je optimizam onih građana koji su vjerovali da je ulazak u zapadni svijet moguć bez posljedica, bio neutemeljen. Izravno prenošeni krah SKJ na 14. Kongresu, kombiniran s rezultatima višestranačkih izbora koji su u svim republikama, s djelimičnim izuzetkom Slovenije, donijeli pobjedu nacionalističkih partija ili nasljednica republičkih partija, koje nisu bile ništa manje obojene nacionalizmom od svojih konkurenata, stvorio je preduvjete za raspad zemlje i kasniji brutalne ratove od čijih se posljedica još nismo oporavili. Da li je sve vodilo ka tom scenariju i koliku odgovornost za njega su imale političke „elite“ i nacionalni vođe, a koliku građani koji su podržali nacionalističke projekte.

Od 22 sata evropski ambasador BiH i umjetnik video autor Tarik Bićo otvara temu "ženski sportovi u BiH", a njegova gošća je Azra Numanović, sportašica, nogometašica u fudbalskom klubu “SFK 2000 Sarajevo”

Nogometašica Azra Numanović će govoriti o stanju ženskog sporta u Bosni i Hercegovini, o (ne)ravnopravnosti spolova u sportu, te o neuravnoteženoj raspodjeli budžetskih sredstava u sportskim manifestacijama i aktivnostima u kontekstu ženskog sporta, saopćio je press 2. Sarajevofest-Umjetnost i politika. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'