Svijet     | 06.12.2020. 12:25 |

Čelnici EU-a i Velike Britanije danas i sutra pregovaraju u Briselu

FENA Saopćenje

BRISEL, 6. novembra (FENA) - Evropska unija i Velika Britanija sastat će se još jednom u nedjelju na pregovorima, u posljednjem pokušaju da dogovore trgovinski sporazum nakon Brexita, objavili su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson.

Oni su telefonski razgovarali u subotu predvečer kako bi s mrtve tačke pokušali pomaknuti pregovore o trgovinskom sporazumu, prije nego što Velika Britanija okonča izlazak iz Unije.

Nakon tog razgovora, rečeno je da se pregovori moraju nastaviti uprkos značajnim razlikama, prenose agencije, pozivajući se na AFP.

"Obje strane naglašavaju da sporazum nije moguć ako se ti problemi ne riješe", rečeno je u zajedničkom saopćenju.

"Priznajući ozbiljnost tih razlika, složili smo se da naš pregovarački tim treba uložiti dodatni napor kako bi se utvrdilo mogu li one biti riješene."


Pregovarači EU-a i Velike Britanije će se sastati ponovno u nedjelju u Briselu, a Von der Leyen i Johnson razgovarat će u ponedjeljak navečer.

Ponovili su da su ključna područja neslaganja i dalje ribarenje, garancija za pošteno tržišno takmičenje i rješavanje budućih sporova.

Nakon nove intenzivne sedmice razgovora u Londonu o sporazumu o slobodnoj trgovini, pregovarači Michel Barnier i David Frost zaključili su u petak navečer da uvjeti za sporazum nisu postignuti zbog velikih razlika. 

Najavili su obustavu pregovora te razgovore Von de Leyen i Johnsona.

"Još uvijek smo mirni. Ako postoji put, naći ćemo ga", rekao je u subotu ujutro Barnier novinarima prije puta u Brisel.

Velika Britanija je izašla iz EU-a 31. januara, no pravila koja reguliraju trgovinu, putovanja i poslovanje ostala su nepromijenjena tokom tranzicijskog perioda, koji završava 31. decembra, kada će biti uspostavljen novi odnos - sa sporazumom ili bez njega.


Ako dvije strane ne uspiju postići sporazum, petogodišnji razlaz će završiti haotično, baš u vrijeme kad se Velika Britanija i Evropa nose s ekonomskim troškovima kao posljedicom pandemije koronavirusa.

U slučaju da ne dođe do trgovinskog sporazuma, Velika Britanija bi trgovala s EU-a na osnovu uvjeta Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što bi dovelo do uvođenja novih carina i potencijalno značajnih porasta cijena za neke robe.

Nedogovaranje sporazuma bio bi scenarij iz noćne more za poduzetnike i investitore, koji kažu da bi to poremetilo prelazak granica, uznemirilo finansijska tržišta i posijalo haos u nabavne lance koji se protežu Evropom i dalje, prenosi Al Jazeera. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom