Regija     | 07.12.2020. 13:28 |

Capak: Maske obvezne i za osobe koje su preboljele koronavirus

FENA Agencije

ZAGREB, 7. prosinca (FENA) - Maske će u Hrvatskoj biti obvezne i za osobe koje su preboljele koronavirus, budući da se još ne zna kako novostečena imunost utječe na prijenos virusa, a bit će obvezne i nakon cijepljenja protiv covida-19, najavio je u ponedjeljak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

"Zbog čestih pitanja o tome trebaju li oni koji su preboljeli covid nositi masku izdali smo dokument o obavezi nošenja maski za njih, jer još ne znamo kako imunost stečena kroz bolest utječe na transmisiju bolesti. Ako se virus naseli na sluznicu, nema dokaza mogu li imune osobe prenijeti bolest i zbog toga trebaju i oni koji su preboljeli covid nositi masku. Tako će biti i nakon cijepljenja", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Naveo je kako Hrvatska i dalje ima visoku incidenciju bolesti sa 1154 zražena na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, po čemu se nalazi na 26. mjestu u EU, a višu ima samo Luksemburg. Po mortalitetu Hrvatska je na 14. mjestu u EU sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Udio pozitivnih među ukupno testiranima u zadnjih 14 dana je 35,6 posto, a više imaju Bugarska i Poljska.

Voditelj Nacionalnog stožer i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se, između ostalog, na apel znanstvenika prošlog vikenda kojeg je potpisalo i pola vladina znanstvenog savjeta, rekavši kako su neki njihovi prijedlozi već pretočeni u odluke stožera i mjere koje se primjenjuju, kao i da će se mjere donositi i nadalje.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je u vezi apela znanstvenika kako su mišljenja različita, ali da je komunikacija stalna.

"Svi mi na dnevnoj bazi s kolegama iz inozemstva komuniciramo i raspravljamo i razmjenjujemo iskustva. Bitno je postavljati pitanja, tražiti rješenja. Sasvim je normalno među znanstvenicima raspravljati, imati različita mišljenja", kazala je Markotić, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana