Svijet     | 07.12.2020. 15:23 |

Francuska neće usloviti prodaju oružja Kairu sa stanjem ljudskih prava u Egiptu

FENA Internet

PARIZ,  7. decembra (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da neće usloviti buduću prodaju francuskog oružja Egiptu stanjem s ljudskim pravima u toj zemlji jer ne želi da oslabi sposobnost Kaira da se suprotstavi terorizmu u regiji.

Macron je, ipak, kazao da je "iskreno" razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem o poštovanju ljudskih prava u Egiptu tokom njegove državne posjete Francuskoj.

Obraćajući se novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Sisijem, Macron je kazao da je "efektivnije" usmjeriti se na dijalog između dvije zemlje.

- Neću uslovljavati pitanja vojne i ekonomske saradnje tim nesuglasicama (oko ljudskih prava). Efektivnije je voditi politiku zasnovanu na dijalogu umjesto na bojkotu koji bi samo umanjio efikasnost naših partnera u borbi protiv terorizma - dodao je.

Macron je, ipak, kazao da je raspravljao o brojnim slučajevima kršenja ljudskih prava s egipatskim kolegom, uključujući slučaj palestinsko-egipatskog aktiviste Ramy Shaatha, supruga francuske državljanke Celine Lebrun, koji je uhapšen u julu 2019. pod optužbama da je djelovao protiv države.

Tokom dana Francuska je pozdravila Sisija konjičkom paradom kroz Pariz.

Francuska smatra Egipat i njegovog čelnika  branom protiv islamskih militanata na Sinajskom poluotoku i u Libiji.

Egipat je zaključio nekoliko ugovora o kupovini oružja od Francuske od 2015., uključujući nabavku dva helikoptera Mistral francuske proizvodnje i dvadesetak naprednih borbenih aviona Rafale.

Stanje ljudskih prava uj Egiptu dominiralo je, međutim, naslovnicama francuskih novina tokom državne posjete, dok organizacije za ljudska prava optužuju Macronovu administraciju da okreće glavu prema onome što nazivaju Sisijevim pojačanim kršenjima ljudskih sloboda, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana