Bosna i Hercegovina     | 07.12.2020. 17:59 |

Bregu: Regionalna saradnja i regionalna integracija dvije strane iste medalje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu  učestvuje na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana "Kreativna rješenja, održiva saradnja i pametan razvoj" u organizaciji "Prijatelja Evrope". 

Na otvaranju samita  Bregu je kazala da su ‘regionalna saradnja’ i ‘regionalna integracija’  dvije strane iste medalje, te da je "integracija tržišta možda više dio procesa evropske integracije".

- Regionalna saradnja, međutim, nije samo integracija tržiša. To je politički proces. Zato je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, koji su potpisali lideri svih šest ekonomija zapadnog Balkana prošlog mjeseca u Sofiji, dobar plan. Ekonomska integracija u kojoj se ne vodi računa o ekonomskoj, političkoj i društvenoj realnosti je recept za neuspjeh. Zato samo radili da ovaj okvir bude realan i ostvariv - rekla je danas Bregu, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju. 

Navela da je kriza nameće dvije perspektive, jedna je unutrašnja, a druga vanjska.

- I dok pandemija Covid -19 dramatično mijenja svijet i sve nas čini izuzetno ranjivim i krhkim, regionalizacija može izbiti kao alternativni put razvoju. Takvi napori se, međutim, prije ili kasnije suočavaju sa izazovima i kašnjenjima, a od nekih se iz različitih razloga odustaje. Početni koraci, kao što je dublja integracija među nama samima ne mogu uspjeti bez istovremenih daljih koraka ka integraciji naših tržišta u evropsko tržište. Samo na ovaj način ciljevi mogu biti i veći, a proces se smatrati uspješnim - zaključila je Bregu.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju otvorila je samit sesijom „Podrška regionalizaciji: Most ka jačoj i stabilnoj demokratiji“, zajedno sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, saveznom ministricom Austrije za evropsku uniju i ustav Karolinom Edtstadler i zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bugarske Petkom Doykovim.

Moderator je bio direktor za Aziju, mir, sigurnost i odbranu, digitalnu oblast i glavni glasnogovornik Dharmendra Kanani.

 Četvrtu godinu zaredom Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) partner je vodećoj stručnoj organizaciji sa sjedištem u Briselu "Prijatelji Evrope" (FoE) koja organizuje godišnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Zapovjedništva američkih snaga za Evropu i programa Evropske unije "Evropa za građane".

Ovogodišnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana „Kreativna rješenja, održiva saradnja i pametan razvoj“ održava se putem interneta od 7. do 9. decembra, navodi se u saopćenju. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo