Svijet     | 07.12.2020. 19:26 |

Ministri vanjskih poslova EU optužuju Tursku da jača napetosti u Mediteranu

FENA Internet

BRUXELLES, 7. decembra (FENA) - Ministri vanjskih poslova Evropske unije saopćili su u ponedjeljak da Turska nije pomogla u rješenju spora oko eksploatacije resursa prirodnog gasa u istočnom Mediteranu, ali su ostavili eventualnu odluku o kaznenim sankcijama za samit EU u četvrtak.

Dvadesetsedam ministara, koji su dobili zadatak da procijene teren za uvođenje ekonomskih sankcija Ankari, nisu išli dalje od jednoglasnog zaključka da je Turska pojačala napetosti od oktobra, kada su čelnici EU uputili prijetnju uvođenjem kaznenih mjera u decembru.

- Nažalost nismo uočili mnogo napretka ili poboljšanja od posljednjeg sastanka Evropskog vijeća - izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell novinarima, misleći na samit održan 1. i 2.oktobra na kome su čelnici EU dali vremena Ankari da pronađe diplomatsko rješenje.

- Nismo uočili suštinske promjene pravca u turskom ponašanju. Upravo suprotno, situacija se u nekoliko aspekata pogoršala - kazao je Borrell, koji je predsjedao sastankom.

NATO saveznica i pretendent na članstvo u EU, Turska, tvrdi da polaže pravo na gasne resurse u vodama istočnog Mediterana na koje također polažu pravo Grčka i Kipar, u sporu koji je pojačao tetritorijalne pretenzije na podijeljeni otok Kipar, oko morskih granica granica Grčke i Turske i nezadovoljstvo širom vanjskom politikom Turske, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'