Regija     | 08.12.2020. 08:09 |

Prvi sastanci crnogorskog premijera s veleposlanicima SAD-a i EU-a

FENA Agencije

PODGORICA, 8. prosinca (FENA) - Nakon prve sjednice nove vlade u ponedjeljak, novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić održao je i prve bilateralne susrete, i to s veleposlanicima SAD-a i EU-a, a na izboru za crnogorskog premijera čestitala mu je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Šefica delegacije Europske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, uputila je službeni poziv Krivokapiću da među njegovim prvim posjetima bude ona institucijama EU-a u Bruxellesu, dok je veleposlanica Sjedinjenih Država Judy Reising Reinke, kako je priopćeno, obećala podršku reformama u Crnoj Gori.

Kancelarka Merkel je pak u svojoj čestitci naglasila da "Crna Gora i Njemačka imaju blisko partnerstvo. Uspješno surađujemo na bilateralnoj razini. Zajedno smo saveznici u NATO-u".

"Njemačka će nastaviti podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Reforma vladavine prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i integracija svih društvenih grupa su od središnje važnosti. Želim vam puno uspjeha u odgovornom poslu", navela je Merkel.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića, prva je u posljednja tri desetljeća u kojoj nema predstavnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, ima 12 ministara i jednog potpredsjednika Dritana Abazovića u čijoj su nadležnosti sigurnost i obrana te tajne službe.

Krivokapić je na mjesto premijera došao predvodeći prosrpsku listu „Za budućnost Crne Gore“, a da on bude na njenom čelu utjecala je direktno Srpska pravoslavna crkva.

Ipak, Krivokapić je prilikom sastavljanja kabineta napravio otklon od Demokratskog fronta i njegovih čelnika Andrije Mandića i Milana Kneževića, bliskih Srbiji i Rusiji, i nije dopustio da netko od čelnika DF-a uđe u njegov kabinet.

Također, poslušao je savjet Zapada i sigurnosni sektor nije dao nikome iz prosrpskog bloka, već čelniku URA Dritanu Abazoviću, osvjedočenom prozapadnom političaru.

Tko je Abazoviću nudio 21 milijun eura?

Posebno tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju istražit će tko je potpredsjedniku vlade Abazoviću nudio 21 milijun eura, kako bi odustao od podrške vladi Zdravka Krivokapića, priopćio je za dnevnik Dan glavni specijalni tužitelj Milivoje Katnić.

Abazović je u jednom intervjuu potvrdio ranija medijska nagađanja da je imao ponudu od 21 milijun eura da odustane od podrške novoj vlasti, ali nije priopćio tko mu je nudio novac.

“Imajući u vidu da je Abazović to izjavio u četvrtak u emisiji Na Čisto na TV Vijesti, posebno tužiteljstvo će u narednom razdoblju poduzeti određene aktivnosti radi provjere tih navoda. Mi još uvijek nemamo tu snimku ali ćemo ju svakako narednih dana pribaviti i odlučiti hoćemo li uputiti poziv Abazoviću radi obavljanja razgovora u svojstvu građanina kako bi nam prenio svoja saznanja", rekao je Katnić.

Dodao je da će posebno tužiteljstvo "poduzeti i sve ostale aktivnosti kako bi se utvrdilo je li mu i tko nudio novac, je li u pitanju politička korupcija ili nešto drugo, i je li slučaj iz naše nadležnosti”.

Abazović je ranije prijavio da je telefonom dobio prijetnje člana klana Nasera Keljmendija, a njegova stranka zatražila je procjenu njegove sigurnosti.

Čelnici crnogorske policije, priopćili su da su kontaktirali kolege na Kosovu i u BiH, ali da nemaju saznanja da je Abazoviću ugrožena sigurnost, prenosi Hina.

Prve ostavke pripadnika bivše vlasti

Vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, odmah nakon prve sjednice nove vlade, podnio je ostavku na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo Crne Gore, dok je stanje u toj zemlji vezano uz pandemiju koronavirusa i dalje teško.

U Crnoj Gori trenutno od koronavirusa boluje 10.368 osoba, što je oko jedan i pol posto populacije te zemlje. Preminulo je ukupno 538 osoba nakon što su se zarazile covidom-19.

Nova ministrica zdravstva, a doskorašnja načelnica pulmologije u Kliničkom centru Crne Gore Jelena Borvinić Bojović, najavila je za sredinu tjedna uvođenje novih epidemioloških mjera, dok će njena strategija borbe protiv epidemije koronavirusa biti zasnovana, na, kako je rekla, isključivo stručnim, a ne političkim i selektivnim mjerilima.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta