Servisne informacije     | 08.12.2020. 07:33 |

BIHAMK-Magla na dionicama uz rijeke, kolovoz mokar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Vidljivost je smanjena zbog magle na pojedinim dionicama uz riječne tokove (uz Bosnu, Vrbas, Savu, Lašvu, Spreču i Drinu), kao i na putu Glamoč-Priluka. Saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a ima i odrona. Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče, zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever (oba smjera).

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na redovnom održavanju dalekovoda, vozače obavještavamo da danas od 10 do 12 sati tunel Jelašje (Jablanica-Konjic) neće imati električnu energiju, pa molimo da budu oprezni.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, tokom dana, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje), Sarajevo-Tuzla (Olovske Luke i Husino), Klašnice-Laktaši,  Pelagićevo-Srebrenik i Rogatica-Ustiprača.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati, saopćava BIHAMK.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa kolovoza i prevesti ga do baze AMK, najbližeg servisa ili parkinga na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara.  Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta s ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Sarajevski, Srednjebosanski (u zoni odgovornosti Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Donji i Gornji Vakuf) i Hercegovačko-neretvanski (u zoni odgovornosti Konjic, Jabanica, Prozor-Rama i grad Mostar). 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8

Pelagićevo-Srebrenik (Blaževac), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 07:00 do 17:00 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 15- minutno propuštanje vozila.

Pelagićevo-Srebrenik (Špionica), zbog radova na mostu preko rijeke Velika Tinja saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

M-5

Bihać-Ripač (Pritoka), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Vitez-Travnik, zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Gromiljak-Blažuj (Han Ploča-Kobiljača), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene kraće obustave.

Rogatica-Ustiprača, u toku su radovi na sanaciji tunela Brčigovo, zbog čega se saobraća usporeno.

M-6.1

Bosansko Grahovo-Resanovci, zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Korane, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Posušje-Široki Brijeg, zbog radova u mjestu Vranići, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

M-14.2

Drvar-Bosansko Grahovo (Resanovci), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično. 

M-15

Šuica-Tomislavgrad (u naselju Šuica), zbog radova od 07 do 17 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-16

Klašnice-Laktaši , zbog radova na izgradnji kružnog toka u Laktašima saobraćaj je obustavljen. Putnička vozila preusmjeravaju se na obilaznice u neposrednoj blizini, dok se teretna vozila (osim vozila dostave ) preusmjeravaju na autoput.

Livno- Šuica (Stežanj- Trivunova krivina), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene kraće obustave.

M-16.2 

Gračac (Prozor), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Prozor-Jablanica Zbog radova u tunelu Jasen putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se  teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

M-17

Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Petlja Blatuša kod Zenice, zbog radova na sanaciji mosta na petlji Blatuša za saobraćaj  je zatvorena traka za ulaz u Zenicu iz pravca Doboja. Saobraćaj je preusmjeren na privremene kružne tokove.

M-17.4

Čitluk-Međugorje-Ljubuški (crna tačka Potpolje) zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Olovo-Kladanj, zbog radova na mostu preko rijeke Stupčanice u Olovskim Lukama vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Stupari-Živinice, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se usporeno, jednom trakom.

Živinice-Šićki Brod, u naselju Husino izvode se radovi svakim danom (osim nedjelje), saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila. 

Sarajevo-Trnovo, zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

M-19.2

Kladanj-Vlasenica (u Turalićima, most preko potoka Jezernica) sanacioni radovi, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini-naizmjenično propuštanje vozila.

REGIONALNI PUTEVI
R-425a Zvirovići-Gornji Trebižat, zbog radova na izgradnji autoputa, na raskrsnici autoputa i regionalnog puta u mjestu Zvirovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-426 Hutovo-Ravno (Velja Međa-Trnčina), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene obustave.

R-448 Goražde, zbog radova na mostu preko rijeke Drine obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička vozila, kao i teretna vozila do 7,5 tona, preusmjerit će se na most Alije Izetbegovića, dok će vozila teža od 7.5 tona usmjeravati ulicama Alije Hodžića i Maršala Tita, a u suprotnom smjeru ulicama Mehe Drljevića-Kulina bana i Alije Hodžića.

R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.

R-466 Ćatići-Kraljeva Sutjeska (Mehorići), zbog radova na mostu preko rijeke Trstionice obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na dionicu Kakanj-Tršće-Ponijeri.

KANTON SARAJEVO
-Zbog sanacionih radova obustavlja se saobraćaj od 09 do 13 sati u ulici Čadordžina.

- Zbog izvođenja radova na izgradnji isključne trake za industrijsku zonu na Zapadnom prilazu gradu (smjer Ilidža-Blažuj), u vremenu od 07 do 17 sati,  saobraća se usporeno, jednom trakom.

- Zbog izvođenja sanacionih radova, dolazi do etapnih obustava saobraćaja u ulici Gorica u vremenu od 08 do 16 sati. 

- Zbog sanacionih radova u vremenu od 07 do 18 sati dolazi do etapnih obustava saobraćaja u ulicama: Ašikovac, Kartal i Šejh Mehmedova.

- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Trebevićka (kod br.26), Dženetića čikma, Željeznička, Humska, Skenderpašina, Zmaja od Bosne, Malta, Ložionička, Zaima Šarca, Hadžibešireva, Budakovići, Mandrina, Kartal Gornji, Kartal Donji, Gornja Breka, Avde Palića, Mehmeda Handžića, Lepenička, , Nusreta Šišića Dede, Ivana Cankara, Branilaca Šipa, Džemala Bijedića (od IX do VII transferzale),  Bulevar Meše Selimovića (uz tramvajsko stajališta  Otoka), Čobanija i Hamdije Kreševljakovića.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana