Bosna i Hercegovina     | 08.12.2020. 10:45 |

Vijeće nacionalnih manjina o izboru predstavnika manjina na lokalnim izborima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine usvojena je Informacija o izboru predstavnika nacionalnih manjina u općinskim/gradskim vijećima na Lokalnim izborima u BiH 2020. godine, čiji je podnosilac Nedžad Jusić.

Prema ovoj Informaciji, na Loklanim izborima u BiH 2020. godine kandidiralo se 197 pripadnika nacionalnih manjina. Od tog broja, kako je rekao podnosilac Informacije Nedžad Jusić, izabrana su 23 kandidata, od kojih su deset nezavisni kandidati, devet su predstavnici političkih stranaka i četiri kandidata koji su predstavnici grupe građana. Prema iznesenim podacima, za predstavnike nacionalnih manjina na Lokalnim izborima u BiH 2020. godine glasalo je oko 8.000 glasača.

Uz ovu Informaciju, članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH usvojili su zaključak da na narednoj sjednici formuliraju prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u dijelu koji se odnosi na izbor pripadnika nacionalnih manjina na svim nivoima vlasti.

Također, Vijeće je usvojilo zaključak da se od Odbora za Rome zatraži informacija o odzivu romske populacije na Lokalnim izborima 2020. godine.

K znanju su primljeni dopis Vijeća nacionalnih manjina Republike Srpske i dopis Jusufa Jusufovića.

U vezi s dopisom Jusufovića, odlučeno je da se odgovori podnosiocu dopisa, na način da se on uputi na Izborni zakon BiH i obrati predstavnicima lokalne vlasti.

Članovi Vijeća prihvatili su Nacrt plana rada Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2021. godinu i odlučili da o ovom dokumentu raspravljaju i na sljedećoj sjednici, saopćeno  je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo