Svijet     | 08.12.2020. 11:27 |

Trump potpisuje naredbu o prioritetnoj distribuciji vakcina u SAD-u, potom izvoz

FENA Internet

WASHINGTON, 8. decembra  (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump potpisat će izvršnu naredbu kojom će se prioritet dati distribuciji vakcina protiv koronavirusa ljudima u Sjedinjenim Državama prije nego što doze budu izvezene drugim zemljama.

Trumpova administracija opisala je naredbu kao dio predsjednikove predanosti svojoj politici "Amerika prije svega", temelj trenutnog pristupa Bijele kuće pitanjima poput vanjskih poslova, trgovine i imigracije.

Naredba će biti potpisana u utorak, rekao je visoki dužnosnik novinarima uoči planiranog sastanka o operaciji Warp Speed ​​- što Bijela kuća naziva cjelokupnim programom vakcina - od razvoja do distribucije, prenosi dpa.

Kao dio izvršne naredbe, Trump će također zadužiti State Department da radi s drugim državama na nabavci doza vakcina iz SAD-a, na način koji ne ometa domaću distribuciju.

Također postoji plan za donacije siromašnim zemljama.

 Za ljude u SAD-u vakcina će se davati besplatno, potvrdili su dužnosnici.

"Nijedan Amerikanac neće morati platiti ni cent iz svog džepa", rekao je dužnosnik administracije.

Sastanak u utorak dijelom će biti usmjeren na edukaciju javnosti o  vakcinama, uključujući pokušaj ulijevanja povjerenja kako bi se ljudi prihvatili da prime vakcinu kad budu dostupne doze.

Dužnosnici uprave potvrdili su da rukovoditelji farmaceutskih kompanija koje proizvode vakcine, Pfizer i Moderna, neće prisustvovati najavljenom događaju u Bijeloj kući.

Anthony Fauci, najviši američki zdravstveni dužnosnik za zarazne bolesti, također neće prisustvovati  tom skupu.

Bijela kuća još nije potvrdila hoće li Trump biti javno vakcinisan. Bivši predsjednici Barack Obama, George W Bush i Bill Clinton rekli su da će se vakcinisati.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da, kako je Trump imao Covid-19 i oporavio se, možda neće uzimati vakcinu u ranim fazama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!