Bosna i Hercegovina     | 08.12.2020. 12:43 |

Predstavnički dom odbacio izvještaj o radu Federalnog MUP-a u prvom polugođu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, u današnjem nastavku online 16. redovne sjednice, nije dao većinu glasova za Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u prvih šest mjeseci 2020. godine. Od neophodnih pedeset, Izvještaj je dobio dvadesetsedam glasova.

Nije glasano o Informaciji koja se odnosi na stanje kriminaliteta - sigurnosti na području Federacije u periodu januar-juni 2020., koja je također bila jedna od tačaka dnevnog reda, jer se takav akt, prema proceduri, samo 'prima k znanju'.

Oba akta zastupnicima je u ulozi ministra unutrašnjih poslova FBiH obrazložio Aljoša Čampara rekavši da je u navedenom periodu, za devetnaest posto više nego u istom razdoblju lani podneseno  izvještaja o počinjenim krivičnim djelima u FBiH, što se najviše odnosi na zloupotrebu droga te zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. Od toga je otkriveno 40 posto počinilaca.

 Informacija o stanju sugurnosti je sačinjena na osnovu izvještaja kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, policijskih uprava i Federalne uprave policije, napomenuo je Čampara, te naveo da se u oblasti kršenja javnog reda i mira, saobraćajne sigurnosti i napada na policijske službenike, bilježi povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 0,8 posto, a unutar toga je više od sto posto bilo povećanje slučajeva nepoštivanja mjera u vrijeme pandemije.

Za oko 14 posto je smanjen broj saobraćajnih nezgoda u navedenom periodu i broj smrtno stradalih u saobraćaju.

U navedenom periodu, desilo se osam ubistava, što je za tri slučaja manje nego u istom periodu prošle godine. Zabilježena su i dva pokušaja ubistva, dok je smanjen broj slučajeva nanošenja teških i lakših tjelesnih povreda.

U prvom polugođu 2020., nije bilo krivičnih djela terorizma, kazao je također Čampara i konstatirao trend smanjenja broja krivičnih djela u FBiH u usporedbi s više prethodnih godina.

Tokom zastupničke rasprave o podnesenim izvještajima, Sabina Ćudić iz Naše stranke je zamjerila za metodologiju, odnosno za činjenicu da se polugodišnji izvještaji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova podnose redovno Parlamentu, ali da izostaje i analiza, opservacija na osnovu pokazatelja.

Čampara je odgovorio da je navedena dinamika regulisana zakonom i da se po njemu mora postupati.

Zastupnik Demokratske fronte Dževad Adžem je zamjerio Čampari da 'sjedi na dvije stolice' i da se umjesto ministarskim nadležnostima, češće bavi vlastitim medijskim istupima u kojima iznosi 'prljav veš' doskorašnjeg svog političkog okruženja.

To je Čampara demantirao rekavši da je frapiran Adžemovim navodima i poručio da će se i dalje pojavljivati u javnosti za razliku od nekih ministara koji se, po njegovom mišljenju, plaše javno govoriti iz domena vlastitog djelovanja.

Asim Kamber iz Stranke demokratske akcije, uz tvdrnju da je u FBiH na sceni stanje opšte nesigurnosti, a posebno u Unsko-sanskom kantonu kao najviše pogođenim migrantskom krizom, također je kazao da se Čampara pojavljuje u javnosti više nego ostali resorni ministri u kantonima Federacije BiH i u Republici Srpskoj, a da se najmanji dio Čamparinog podnesenog izvještaja odnosi na njegove ministarske dužnosti. Također je Kamber zamjerio da se u izvještajima iz godine u godinu ponavljaju iste stvari - da je procedura donošenja određenih resornih zakona još u toku, te je Kamber upitao: 'Kad će zavriti taj tok?'.

Ovaj zastupnik je pohvalio djelovanje ispostava Federalne uprave policije u kantonima, posebno u Unsko-sanskom, rekavši također da je aktuelni policijski komesar najbolji od svih dosadašnjih u tom kantonu, kao i da ministar Čampara  treba da se suzdržava od ocjena o komesaru budući da to nije njegova ministarska nadležnost.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku, nastavljena je preostalim tačkama dnevnog reda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana