Bosna i Hercegovina     | 08.12.2020. 13:26 |

Podžić razgovarao s novoimenovanim komandantom EUFOR-a generalom Platzerom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirkom Okolićem u utorak je u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH primo u pripremni posjet novoimenovanog komandanta EUFOR-a austrijskog generalmajora Alexandera Platzera, koji u narednim sedmicama preuzima dužnost u BiH.

Delegaciju EUFOR-a predvodio je aktualni komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

General Platzer je došao u Sarajevo kako bi se upoznao s predstavnicima ključnih partnerskih institucija u BiH, a prije službenog preuzimanja dužnosti komandanta EUFOR-a.

Ministar Podžić je ovom prilikom istaknuo izvrsnu saradnju Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s EUFOR-om te predstavio generalu Platzeru glavne aktivnosti koje provede MO i OSBiH.

Naglasio je kako su usprkos pandemiji Covid-19 i manjku financijskih sredstava MO i OSBiH ispunile oko 70 posto zadataka iz dokumenta Program reformi BiH.

Među aktuelnim izazovima za BiH, ministar je pomenuo i migrantsku krizu te naglasio da za sada ne postoje zakonske odluke prema kojim bi se OSBiH uključile u riješenje tog pitanja.

Od zadataka na kojima se ostvaruje saradnja s EUFOR-om, ministar Podžić je istaknuo aktivnosti na riješavanju viškova naoružanja te obilježavanja malog naoružanja.

Aktualni komandant EUFOR-a general Trischak je naglasio da je tokom njegovog mandata EUFOR organizirao dvije velike vježbe uz sudjelovanje OSBiH te da su bosanskohercegovački vojnici pokazali visok stepen profesionalizma i predanost u tim aktivnostima.

Novoimenovani komandant EUFOR-a general Platzer je izrazio uvjerenje da će se saradnja EUFOR-a i OSBiH i dalje nastaviti na obostrano zadovoljstvo i nakon što on preuzme dužnost.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za politku i planove Adem Spahić te šef kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić.

Nakon sastanka s predstavnicima MOBiH delagacija EUFOR-a posjetila je i Zajednički štab OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'