Kultura     | 08.12.2020. 13:56 |

Pravo Ljudski Film Festival donosi filmove iz programa 'Politika običnih'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Pravo Ljudski Film Festival će u okviru trećeg programa pod naslovom "Politika običnih: briga i političke popravke" prikazati nekoliko filmova koji će publici biti dostupni do 13. decembra na web platformi pravoljudski.org.

Program "Politika običnih: briga i političke popravke" promišlja kako u postojećim ili pak zaboravljenim praksama zajedništva pronaći modele za drugačiji život na planetu.

U filmu "Ti misliš da je zemlja mrtva stvar" Florence Lazar traga se za starim znanjima o zemlji koja bi mogla potpomoći oporavak. Biodiverzitet na karipskom otoku Martinique uništen je pesticidima, korištenim na plantažama banana, ali lokalni farmeri pružaju otpor koristeći upravo tradicionalne metode i skoro zaboravljena znanja.

Studentica filma i dugogodišnja znanica PLJFF-a Kaori Oda će se predstaviti filmom "Cenote" koji "zaranja" u vrtače meksičkog Jukatana, tragajući za hipnotičnim prizorima podvodnog svijeta, ali i fascinantnim pričama o narodima koji su živjeli u blizini.

- Ne volim objašnjavati šta film "znači". Gdje god da ste sad, odakle god da ste, ako ste mogli osjetiti mjesta i ljude, ako ste mogli išta iz ovog filma povezati sa vašim sjećanjima iz prošlosti, bit ću sretna - poručuje rediteljica u video obraćanju.

U sklopu dijaloškog programa festivala, Arman Fatić će 13. decembra na Instagramu ugostiti Allison Chhorn, rediteljicu "Plastenika", srednjemetražne doku-fikcije u kojoj pratimo djevojku koja, radeći u porodičnom plasteniku, zamišlja život nakon smrti roditelja, tvoreći priču u kojoj se slivaju izolacija, gubitak, neizvjesnost i ozdravljenje.

Konačno, film "Domovine" Jelene Maksimović koji će u sklopu saradnje Pravo Ljudski Film Festivala i RTVBiH biti prikazan i na javnom servisu, vizualna je poema posvećena svim borkinjama za slobodu. Otkrivanje antifašističkih korijena, ženskog porodičnog naslijeđa, kolektivnih sjećanja zatrpanih ispod ruševina čini okosnicu ovog meditativnog feminističkog uratka, saopćeno je iz Pravo Ljudski Film Festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta