Regija     | 08.12.2020. 13:38 |

Grlić Radman: Daytonski sporazum je nužno nadograditi

FENA Agencije

ZAGREB, 8. prosinca (FENA) - Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u utorak kako je Daytonski sporazum nužno nadograditi kako bi se u Bosni i Hercegovini osigurala ravnopravnost i konstitutivnost triju naroda i ostalih.

 „Daytonski sporazum je promijenjen do neprepoznatljivosti, na to upozoravamo na vijećima bilo NATO-a, bilo EU, sada, kad smo članica tih važnih organizacija naš glas puno više dolazi do izražaja“, odgovorio je ministar Marijani Petir u Hrvatskom saboru kojem je podnio prvo Izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu, prenosi Hina.

„Hrvatska se ne može izravno miješati u drugu zemlju, no slušamo što se događa, koristimo mehanizme svih vijeća ili EU, odnosno NATO-a kako bi ukazali na asimetričnost i anomaliju koja trenutno vlada“, odgovorio je HDZ-ovu Radi Šimičeviću (HDZ) koji je pitao što Vlada radi da bi Hrvati mogli birati svog predstavnika kako to mogu Srbi i Bošnjaci.

 „Mi slušamo što kažu Hrvati u BiH, ako su oni nezadovoljni, to nezadovoljstvo prenosimo dalje, u tome je uloga Hrvatske kao potpisnice Daytonskog sporazuma“, rekao je ministar.

I dok Grlić Radman ističe da je u prošloj godini Hrvatska učinila puno za Hrvate u BiH, oporbeni Most i Suverenisti ne dijele to mišljenje.

Nema važnih političkih mjera

 „Osim brojnih mjera, od edukacijskih do humanitarnih, nisam vidio ni jednu važnu političku mjeru kojom bi se na pravi način pomoglo Hrvatima u BiH“, uzvraća mu Hrvoje Zekanović (HS).  Mišljenja je da se Hrvatska, kao potpisnica Daytona, mora postaviti kao najvažniji čimbenik u kreiranju politika koje utječu na Hrvate u BiH, „a ne gledati kako voda prolazi“.

 Što se ste učinili za rasvjetljavanje ubojstava Hrvata, od povratnika do dužnosnika, mislim na slučaj Leutar, ustrajava Nino Raspudić (Most) i zaključuje: „Niste učinili ništa“.

 Ministar uzvraća da je od 2016., dakle u mandatu vlada Andreja Plenkovića,  napravljeno više nego u zadnjih 25 godina. Politika je umijeće mogućega, ono što smo mi napravili je nemjerljivo, istaknuo je.

Miroslavu Škori (DP) koji ga je pitao je li zadovoljan time što Hrvatska čini u BiH, te kada očekuje da će se status Hrvata popraviti, Grlić Radman odgovara da je „vrlo zadovoljan“. Vrlo sam zadovoljan našim aktivnostima, naš glas se čuje, a na drugo pitanje - vrijeme - Vam ne mogu reći, ali bit će, kazao je. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana