Bosna i Hercegovina     | 08.12.2020. 17:03 |

Turković i Sattler o ubrzanju integracije BiH u EU, izborima, migrantskoj krizi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8.decembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je razgovarala sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Ambasador Sattler je ministrici Turković uručio dokument „Globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava“, koji su jučer u Briselu jednoglasno usvojili ministri vanjskih poslova Evropske unije.

Kako je objašnjeno, usvojeni mehanizam podrazumijeva krivično gonjenje i kažnjavanje svih onih koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava u cijelom svijetu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković i ambasador Sattler su razgovarali i o ubrzanju integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te o ključnim prioritetima koje BiH mora ispuniti u narednom periodu.

Tokom sastanka je razgovarano i o nedavnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, te o predstojećim izborima u Mostaru koji će biti održani nakon 12 godina.

Sagovornici su se usaglasili da je izuzetno važno da se Bosna i Hercegovina na nedavnom samitu Berlinskog procesa u Sofiji, zajedno sa svim zemljama zapadnog Balkana, pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu, što će ubrzati evropski put BiH.

Turković je upoznala ambasadora Sattlera o trenutnoj situaciji oko uspostavljanja Komisije za NATO integracijski proces, za što je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine okončalo sve procedure.

Prijedlog za formiranje Komisije je nedavno uvršten na dnevni red sjednice Vijeća ministara, ali je povučen radi dodatnih konsultacija.

Razgovarano je i o problemu migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

- U rješavanje ovog problema potrebno je da se uključe sve nadležne institucije, te da je neophodno da se teret migrantske krize rasporedi u cijeloj Bosni i Hercegovini - kazala je Turković.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'