Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 07:24 |

Poslanici PSBiH na današnjoj sjednici o ukidanju jubilarnih naknada

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat na sjednici koja je zakazana za danas ukidanje jubilarnih naknada izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Prijedlog je to poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu PSBiH Saše Magazinovića koji traži da se o izmjenama dva zakonska rješenja koja to pitanje tretiraju poslanici izjašnjavaju po hitnom zakonodavnom postupku.

Prema proceduri, poslanici će prvo odlučiti o hitnom postupku, a ukoliko to podrže izjašnjavat će se o suštini izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu. Visina jubilarne nagrade utvrđuje se posebnim aktom Vijeća ministara, a kriterij za utvrđivanje visine naknade je prosječna plata u BiH i dužina efektivnog radnog staža u bh. institucijama.

Klub poslanika SDP-a predložio je i amandmane na Ustav BiH, ali je Ustavnopravna komisija odlučila da oni nisu u skladu s Ustavom te će se poslanici izjašnjavati o takvom negativnom izvještaju komisije.

Amandmanima se predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Poslanici bi se trebali izjasniti i u prvom čitanju o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača kojeg su predložile poslanice Borjana Krišto i Darijana Filipović iz HDZ-a, Alma Čolo (SDA), Nada Mladina (SDP) i Edita Đapo (SBB).

Pred poslanicima je i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2019. godinu te 74 izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji bh. institucija.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke odnose na smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj sa 17 na pet posto, potom inicijative kojima se traži redovna informacija o pandemiji te donošenje zakona o korištenju i raspolaganju neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana