Svijet     | 09.12.2020. 08:52 |

Rau: Za dogovor o budžetu EU potrebno još zasjedanja Evropskog vijeća

FENA Internet

VARŠAVA, 9. decembra (FENA) - Poljska i Mađarska mogle bi postići kompromis (sa Evropskom unijom), ali bi moglo biti potrebno još zasjedanja Evropskog vijeća da bi se postigao dogovor o budžetu EU-a, a čije usvajanje ograničava predloženi mehanizam vladavine zakona, rekao je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau.

"Ako se ne uspijemo dogovoriti u sljedeća dva dana ... ove će godine morati biti još jedno zasjedanje Evropskog vijeća ili će pregovori biti premješteni na naredno razdoblje pod portugalskim predsjedanjem", rekao je Rau za poljski državni radio, prenosi Reuters.

Rauovi komentari dolaze nakon što su se poljski premijer Mateusz Morawiecki i čelnik vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski sastali s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u utorak navečer u Varšavi, prenosi Reuters.

Čelnici Evropske unije su u sporu oko usvajanja  sedmogodišnjeg budžeta od 1.800 milijardi eura  i paketa za oporavak zbog pandemije, a koji je uskraćen odbijanjem Poljske i Mađarske da povežu standarde vladavine prava i budžetske isplate.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prošlog mjeseca rekla da je ostalo dosta posla na pomirenju istočnoevropskog dvojca s vetom sa ostatkom bloka koji je nestrpljiv da krene u izlaz iz najgore ekonomske krize u povijesti bloka, prije nego budžet za sedmogodišnje razdoblje stupi na snagu 1. januara.

Dogovor o budžeti i fondu za oporavak izgledao je na dobrom putu da stupi na snagu u januaru - sve dok Mađarska i Poljska u novembru nisu stavile veto. Oni su se usprotivili novom "mehanizmu vladavine zakona" koji bi bloku omogućio da uskrati sredstva zemljama koje krše demokratske norme - za što su optužene i Poljska i Mađarska.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu