Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 15:34 |

Novaković-Bursać na sastanku Energetske zajednice, predstavljen Zeleni plan EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na online sastanku Parlamentarnog foruma Energetske zajednice.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice, predstavnici parlamenata svih ugovornih strana Ugovora o Energetskoj zajednici, te predstavnici Evropskog parlamenta.

Sastanak je otvorio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je ukratko predstavio Zeleni plan (Green Deal) Evropske unije (EU), ambiciozni program potpune dekarbonizacije EU do 2050. godine.

Posebno je istakao planirane aktivnosti koje će i članice Energetske zajednice, također, morati preuzeti te podsjetio da su se zemlje zapadnog Balkana na to već obavezale potpisivanjem deklaracije na samitu zapadnog Balkana i EU, održanom u Sofiji u novembru ove godine.

Kopač je istakao da će ispunjenje Zelenog plana biti veoma izazovno i zahtjevno, i finansijski, ali i organizaciono i za same članice EU, a posebno za članice Energetske zajednice.

U drugom dijelu sastanka Kopač je predstavio aktivnosti koje članice Energetske zajednice preduzimaju u procesu pripreme nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP).

Istakao je napredak koji su članice Energetske zajednice ostvarile do sada u procesu izrade svojih NECP.

Prema riječima Kopača, najdalje u tom procesu otišla je Sjeverna Makedonija, koja je Sekretarijatu Evropske zajednice dostavila svoj NECP i na koji je Sekretarijat već dao svoje zvanično mišljenje i preporuke.

Kopač je upoznao učesnike o tome da je BiH dostavila nezvanični nacrt svog NECP-a i da je Sekretarijat dao nezvanično mišljenje, nakon čega bi, kako je rekao, trebao biti pripremljen i formalni nacrt i ponovo dostavljen Sekretarijatu Energetske zajednice na zvanične komentare.

Sve zemlje, kako je rečeno, trebale bi finalizovati svoje planove najkasnije prije kraja 2021. godine i dostaviti ih Sekretarijatu Evropske zajednice, koji će vršiti nadgledanje provođenja planova.

U NECP zemlje treba da predstave na koji način će rješavati pitanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, smanjenja emisije stakleničkih gasova, bezbjednosti snabdijevanja, te istraživanja i inovacija.

Kopač je u svom obraćanju posebno izdvojio pitanje malih hidroelektrana, koje će biti u fokusu u Energetske zajednice tokom narednog perioda, s obzirom na to da su neke članice Energetske zajednice (Albanija, Sjeverna Mekedonija i Crna Gora) već ozbiljno problematizovale to pitanje.

Dodao je da je Sekretarijat Energetske zajednice pripremio smjernice za projekte malih hidrocentrala, koje bi sve članice Energetske zajednice trebalo da koriste.

Kao pozitivan korak ocijenio je i Deklaraciju Parlamenta Federacije BiH kojom se zahtijeva zabrana gradnje malih hidrocentrala.

Učesnicima sastanka obratili su se i Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore, koja ove godine predsjedava Energetskom zajednicom, te predsjednik Komiteta za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta Christian Busoi, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'