Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 15:55 |

Radmanović: Peti put predlažu istu inicijativu, pozivam PDPSBiH da glasa protiv

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici inicijativu poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikole Lovrinovića kojom traži da se 23. august obilježava kao Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritatirnih režima.

On predlaže da time Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvata Deklaraciju Evropskog parlamenta od 23. septembra 2008. godine i Rezoluciju Evropskog parlamenta od 2. aprila 2009. godine i donese Odluku kojom 23. august obilježava i u BiH.

Dvije nadležne komisije nisu podržale tu poslaničku inicijativu Kluba HDZ-a, a Lovrinović podsjeća da je HDZ i ranije predlagao tu inicijativu koja nije prihvaćena, a taj dan obilježava se na prijedlog Evropskog parlamenta.

- Taj datum kod nekih kolega izaziva nedoumicu da je to revizija prošlosti antifašista i fašista to valjda nije ni Evropski parlament htio. Mi govorimo o žrtvama, a zaključci daju mogućnost da Vijeće ministara BiH odredi kakav će imati karakter u dokumentima u BiH - stava je Lovrinović.

Kaže i da jedan od zaključaka nudi preporuku lokalnoj samoupravi da se prema događajima od prije 70 godina odnosi kako treba posbeno prema žrtvama, da se utemelje radna tijela koja bi radila na legalnom prikupljanju dokumenata i da se oda počast tim žrtvama jer se mnogima gubi trag.

Dopredsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) je ponovio da je ranije bila ta inicijativa na dnevnom redu, te da se njome produbljuju veće razlike unutar BiH.

- Nema sličnosti s fašizmom, a ovdje se to nudi. Ništa nije isto ili slično fašizmu. Peti put se predlaže ista inicijativa. Dvije komisije kažu da ju ne treba usvojiti i opet idemo na sjednicu. To nije dobro ni za aktuelni trenutak da oko ovog pravimo razlike, pozivam parlament da glasa protiv toga vodeći računa o mišljenjima komisija - kazao je Radmanović.

Lovrinović je na ovu konstataciju kazao da ništa nije isto ili slično fašizmu osim totalitarizma pitajući da li se takvim diskusijama poziva da se zaborave žrtve totalitarnih režima koji ih je, kaže, nedvojbeno bilo.

- Ponavljam da govorimo o žrtvama. Ne govorim o broju niti ičemu drugom. To su zločini i ne možete ih poricati - stava je ovaj HDZ-ov državni poslanik.

Radmanović mu je odgovorio da zločine ne treba zaboraviti ili zanemariti te da svi zločinci moraju biti kažnjeni, ali u ovom slučaju to nije takva situacija jer se ovdje izjednačavaju oni koji su izvršili holokust i genocid s onima koji su možda griješili u ostvarivanju svoje vlasti.

Tokom rasprave za riječ se javio i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez koji je izrazio bojazan da bi usvajanjem ovakve inicijative bili osuđeni i lideri nekih stranka koji danas djeluju u BiH i dio su vladajuće koalicije.

- Šefovi nekih stranka su bili dio takvih totalitarnih režima i prenijeli su bogato iskustvo na današnji rad i djelovanje. Najbolje bi vam bilo da odustanete od te ideje jer izjednačavanje antifašizma i totalitarizma nigdje ne prolazi - podvukao je Helez.

Napomenuo je i da se tačno zna šta je definicija fašizma te smatra da ukoliko inicijativa bude usvojena on može sebi zadati autogol kazavši da Lovrinović i njegov stranački šef Dragan Čović imaju više staža u djelovanju u okviru totalitarnih režima nego što on ima godina.

O mišljenjima komisija u vezi s ovom inicijativom poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo