Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 16:44 |

Minela Jašar Opardija i Emina Dizdarević dobitnice prve nagrade 'Srđan Aleksić'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Odlukom četvoročlanog žirija dobitnice prve nagrade "Srđan Aleksić" za profesionalno izvještavanje u 2020. su novinarke Minela Jašar Opardija sa televizije N1 (kategorija 1) i Emina Dizdarević sa Balkanske istraživačke mreže -BIRN (kategorija 2).

U kategoriji 1 u kojoj organizacije civilnog društva nominuju novinare čije izvještavanje smatraju društveno odgovornim i profesionalnim, osim prvoplasirane Jašar Opardije, drugu nagradu osvojila je Kristina Ljevak, slobodna novinarka, a Specijalnu plaketu Lidija Pisker, sa portala media.ba.

U kategoriji 2, gdje su novinari imali mogućnost da kandiduju svoje radove, drugu nagradu je osvojio dvojac Hilma Unkić i Ajdin Kamber, sa portala diskriminacija.ba, a treću nagradu Alema Kazazić sa Federalne TV (FTV).

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 18 prijava novinarki i novinara i osam prijedloga nevladinih organizacija.

Ovo je 10-ta jubilarna dodjela novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ koja je, na inicijativu Helsniškog parlamenta građana Banje Luke, Fondacije Cure i Udruženja mladih novinara RS, ustanovljena 2010. 

Ovogodišnju dodjelu nagrada ogranizovali su Helsinški parlament građana Banje Luke i Mreža za izgradnju mira, uz podršku Civil Right Defenders.

Svečana dodjela Novinarske nagrade Srđan Aleksić zbog pandemije bit će orgnizovana na proljeće naredne godine, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo