Regija     | 09.12.2020. 17:34 |

Brkić radnu skupinu za zapadni Balkan informirao o posljedicama korone u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je sudjelovao na videokonferenciji radne skupine za zapadni Balkan, na kojoj je sudionike upoznao sa situacijom u BiH kada je u pitanju borba s posljedicama pandemije, aktivnostima na putu ka Evropskoj uniji dodavši da je to za sve zemlje u regiji, pa tako i za BiH najvažniji vanjskopolitički cilj.

Naglasio je da kriza izazvana COVID-19 pandemijom nesumnjivo negativno utječe na ekonomsku i socijalnu situaciju u zemljama regije ali da se s tim u vezi razvijaju interventne politike koje treba da ponude adekvatne odgovore na ovaj izazov.

Izrazio je uvjerenje da se uz dodatnu potporu EU, kako u financijskom tako i u institucionalnom smislu, mogu smanjiti negativni učinci pandemije, što bi omogućilo dalji nesmetan nastavak rada na ispunjavanju obaveza na europskom putu.

Na sastanku je razgovarano o učincima COVID-19 pandemije na proces integracije regije zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Za očekivati je da će politički, ekonomski i socijalni učinci krize pogoršati neke od postojećih izazova u regiji, ali bi ona isto tako mogla rezultirati promjenama i transformacijama na bolje i otvoriti nove mogućnosti za regiju.

U tom kontekstu, na sastanku je razgovarano i o određenim političkim preporukama regiji vezanim za evropske integracije.

Također, razmatrano je stanje u oblastima vladavine zakona, upravljanja i provedbe reformi, raspravljano o tome kako EU može povećati svoju vjerodostojnost i vidljivost u regiji, kao i o utjecaju krize na ekonomske i demografske izglede u regiji.

Sastanak je održan u organizaciji Aspen Instituta Njemačka, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.                                                                     

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta