Kultura     | 10.12.2020. 14:09 |

Objavljen prvi trailer za knjigu 'Špijuni' Luísa Fernanda Veríssima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - U sklopu projekta "Digitalni Bookstan" koji je realiziran uz podršku Goethe Instituta, Međunarodnog fonda za pomoć Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Fondacije S. Fischer i Fondacije Robert Bosch, objavljen je prvi trailer za knjigu "Špijuni" autora Luísa Fernanda Veríssima.

Veríssimo, rođen 1936. godine, brazilski je satiričar, karikaturist, prevoditelj, televizijski pisac, saksofonist, dramatičar i romanopisac. S više od šezdeset objavljenih naslova, jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih savremenih brazilskih pisaca.

- U "Špijunima" nema hijerarhije istine i laži. Cijela je priča apsurdna, ali ima koherenciju koja podsjeća na kriptični trag zagonetke: mistificirajuća izvana, ali s neupadljivom unutarnjom logikom - saopćeno je.

Kako navode u saopćenju, autor Veríssimo osobenim žarom i humorom "Špijunima" odaje počast klasičnim krimi i špijunskim romanima.

Radnja roman započinje kada na sto frustriranog urednika male izdavačke kuće dolazi tajanstveni rukopis: knjiga koju mu u dijelovima šalje "prijateljica" – svjedočanstvo, vapaj u pomoć, oproštajno pismo – čiji bi sadržaj autoricu doveo u opasnost.

- Potpuno je očaran ovom naizgled autobiografskom knjigom koju je napisala Arijadna, lijepa mlada žena. Dok iz djelića sastavlja priču, saznaje da je autorica supruga jednog od braće Martelli – gangstera koji haraju malim gradićem u unutrašnjosti Brazila. S nekolicinom svoje kafanske braće s kojima ispija litre piva i kašase, odlučuje doći do dna stvari. Započinje "operacija Tezej": u opasnosti je Arijadnin život, kao i životi učesnika i njihovih saučesnika. Zaintrigirani i istodobno očarani misterijom, odlučuju istražiti slučaj koji će nakon niza komičnih avantura imati neočekivan i dramatičan kraj - saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta