Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 14:37 |

Salkić: U RS-u se na najgrublji način krše ljudska prava Bošnjaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić izjavio je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava da se u tom entitetu na najgrublji način krše osnovna ljudska prava i slobode, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Salkić poziva nadležne institucije i predstavnike međunarodne zajednice da pomognu u otklanjanju i prestanku svakog oblika sistemske diskriminacije i ugrožavanju ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i svih drugih građana na tom području.

- Entitet RS u Bosni i Hercegovini je mjesto sistemske diskriminacije i kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama. U ovom entitetu, vlast na različite načine i u različitim segmentima društva krši osnovna ljudska prava i slobode. U obrazovnom procesu, koji je u potpunosti pravoslaviziran, krši se pravo Bošnjaka da izučavaju nastavu na bosanskom jeziku, a i sam naziv jezika se osporava uprkos ustavnim i zakonskim odredbama da Bošnjaci imaju pravo nazvati svoj jezik onako kako to oni žele. U obrazovnom sistemu, djeca Bošnjaci redovito su izloženi uvredljivim nastavnim sadržajima na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Činjenica da se kao Dan prosvjetnih radnika obilježava Svetosavska slava te organizuju svetosavske akademije, da se dodjeljuju svetosavske nagrade najboljim učenicima, najbolje pokazuje koliko je obrazovni proces pravoslaviziran i kreiran samo za djecu bosanskih Srba - izjavio je Salkić.

U udžbeniku historije, navodi dalje on, nalazi se slika ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog za genocid nad Bošnjacima i druge teške zločine, uz opis da je on komandant vojske koja je stvarala Republiku Srpsku. Pored ovih sadržaja, postoji i niz drugih koji vrijeđaju osjećanja bošnjačke djece u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

- Vlast u ovom entitetu u kontinuitetu vrijeđa osjećanja preživjelih žrtava genocida počinjenog nad muslimanima Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica, negirajući njihovu patnju i zločin koji je učinjen uprkos zvaničnim presudama međunarodnih i domaćih sudova. Štaviše, vlast u ovom entitetu odlikuje najvišim entitetskim priznanjima presuđene ratne zločince i koristi svaku priliku u javnom prostoru u istupima zvaničnika da istakne njihovu navodnu herojsku ulogu. Vlast u ovom entitetu, sprečavanjem zapošljavanja Bošnjaka u institucijama onemogućava njihovu egzistenciju i na takav način provodi ratne ciljeve mirnodopskim metodama, ekonomskim progonom Bošnjaka s njihovih ognjišta. Sve ovo se dešava uprkos činjenici da se u Ustavu entiteta, članom 97. garantuje nacionalna zastupljenost konstitutivnih naroda u institucijama i organima entiteta - riječi su Ramiza Salkića.

On konstatira da nažalost sve navedene aktivnosti na kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu ostaju bez adekvatne reakcije domaćih, ali i međunarodnih organizacija i institucija. Aktivnosti na provođenju sistemske diskriminacije nad Bošnjacima u ovom entitetu svakodnevno daju rezultate jer je upravo iz navedenih razloga, Bošnjaka sve manje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koji se zove Republika Srpska, što je samo po sebi diskriminatorno i ugrožavanje prava Bošnjaka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'