Svijet     | 11.12.2020. 10:15 |

U Azerbejdžanu održana vojna parada sa 3.000 učesnika

FENA Saopćenje

BAKU, 11. decembra (FENA) - U Azerbejdžanu je u četvrtak, 10. decembra, održana vojna parada u znak pobjede u Otadžbinskom ratu, sukobu koji je počeo 27. septembra ove godine protiv Armenije oko okupirane regije Nagorno-Karabah.

Vlada Republike Azerbejdžan donijela je odluku da se odsad svake godine ovaj datum obilježava vojnom paradom na trgu Azadlig u glavnom gradu Bakuu.

Na vojnoj paradı su prisustvovali predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev, prva dama Mehriban Aliyeva, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine Erdogan.

Vojni orkestar izveo je himne Azerbejdžana i Turske. Na paradi je govorio predsjednik  Republike Azerbejdžan i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ilham Aliyev. Potom je i predsjednik Republike Turske RecepTayyip Erdogan održao govor.  

Na vojnoj paradi bilo je uključeno više od 3.000 učesnika, do 150 komada vojne opreme, uključujući nedavno usvojenu modernu vojnu tehniku, raketne i artiljerijske instalacije, sisteme protiv vazdušne odbrane, kao i ratne brodove i brze jedrilice.

Na paradi je takođe pokazan dio neprijateljske vojne opreme, koju je azerbejdžanska vojska osvojila kao trofej tokom Otadžbinskog rata.

Pored toga, vlada je također donijela odluku da se svake godine na 8. novembar obilježava Dan pobjede, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana