Bosna i Hercegovina     | 11.12.2020. 12:25 |

Okrugli stol - Dosezi i problemi u izgradnji mira i funkcionalne države BiH

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) – "Dosezi i problemi u izgradnji mira i funkcionalne države Bosne i Hercegovine" naziv je okruglog stola koji se održava danas u Sarajevu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na skupu, koji organizira Odjel društvenih nauka Akamedije nauka i umjetnosti BiH, 19 uglednih bh. naučnika, akademika iz različitih perspektiva analizira 25 godina Dejtonkog sporazuma - njegove sociološke, politološke, pravne, ekonomske, teološke, filozofske, kulturološke perspektive.

Akademik Slavo Kukić govorio je o normativnim okvirima te kazao da ni najbolji takav okvir ne može nadomjestiti nedostatak političke volje, a to mu je bila i teza rada.

- Onoga časa kada međunarodni centri moći pokažu batinu, ili bar namjeru da će je iskoristiti, domaće političke etno kabadahije vrlo brzo klepnu ušima kako bi ostali u političkom prostoru - kazao je u izjavi za medije Kukić.

Jučerašnje iskustvo, podsjetio je, signal je međunarodnim centrima moći kako se moraju ponašati ubuduće ako žele da BiH stane na put priključivanja društvu evropskih naroda i da se vrati u normalno društvo u kakvom je bila stoljećima.

Očekuje da međunarodni centri vrlo otvoreno daju do znanja da će se vratiti korištenju bonskih ovlasti zbog dobra BiH i njezinih građana.

Po riječima akademika Mirka Pejanovića, Dejtonski mirovni sporazum za BiH znači geopolitički okvir ne samo za uspostavu i izgradnju mira, nego izgradnju države i njenih institucija.

Podsjetio je da su uz primjenu bonskih ovlaštenja koje je imao visoki predstavnik, do 2008. godine pokrenute mnoge reforme - uspostava Oružanih snaga BiH, Granične službe BiH, Uprave za indirektno oporezivanje.

- Više od 60 institucija države BiH je uspostavljeno od vremena potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas a koje su u funkciji izgradnje države i što je važnije, u širenju i jačanju kapaciteta države da uđe u historijski proces pristupanja NATO savezu i EU – naglasio je Pejanović.

Na žalost, dodao je on, taj proces integracije u EU je od 2008. godine zastao, a danas je taj zastoj sa težim posljedicama - nastao je zbog ekonomske krize, krize političkog upravljanja državom i zbog jačanja entonacionalizma, a naročito secesionističkog nacionalizma u entitetu Republika Srpska.

Profesor Aleksa Milojević je govorio o 'Valutnom odboru i ekonomskoj izdaji', ocjenjujući da smo ekonomski potčinjeni Evropskoj uniji.

- Mi smo zarobljena ekonomija jer se kod nas provodi monetarni kolonijalizam i moramo toga da se oslobodimo. Mi na žalost nemamo vlade koje misle na narod i koje se bore protiv evropske hegemonije na način da se manje zadužujemo i spasimo našu ekonomiju – zaključio je prof. Milojević.

Na skupu se poštuju epidemiološke mjere protiv koronavirusa, a praćenje skupa omogućeno je putem online platforme BigBlue.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'