Kultura     | 12.12.2020. 10:53 |

Tradicionalni božićni koncert 'Gradu s ljubavlju' ove godine u online izdanju

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - Hrvatsko kulturno umjetničko društvo (HKUD) "Sv. Ante - Cim" iz Mostara zbog epidemije koronavirusa i propisanih mjera ove godine priredilo je u online izdanju svoj tradicionalni božićni koncert "Gradu s ljubavlju", a koji će publika moći pogledati u nedjelju 13. prosinca u 20 sati.

- Naš tradicionalni božićni koncert "Gradu s ljubavlju" iz godine u godinu unosi božićni duh u naš grad, međutim, u ovom vremenu izoliranosti, socijalne distance, straha među ljudima, odlučili smo, makar u drugačijim uvjetima, iznova oživjeti božićni duh u našem gradu, ali i u svim vašim srcima. Svjesni da nismo mogli organizirati koncert uživo te, kao i svake godine ispuniti veliku dvoranu Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a želeći sačuvati zdravlje naših članova i naše publike, koncert ćemo održati virtualno - kazao je Feni potpredsjednik navedenog društva Marinko Jurić.

Tradicionalni, 28. po redu božićni koncert sniman je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a prikazivati će se u nedjelju, 13. prosinca u 20 sati na Radioteleviziji Herceg Bosne, web portalu navedene televizije kao i na web portalu i društvenim mrežama HKUD "Sv. Ante - Cim" iz Mostara.

- "Gradu s ljubavlju" prepoznatljiv je koncert u gradu Mostaru, koncert koji ima dugogodišnju tradiciju. Jednostavno nismo željeli zaboraviti na tu tradiciju održavanja pa smo odlučili, makar u drugačijim uvjetima, organizirati koncert. Ova situacija koja nas je zadesila treba biti samo poticaj kako bi razvijali nove ideje. Ove godine je ovo jedini božićni koncert ovakve vrste u gradu, a vjerujemo i šire - istaknuo je Jurić.

Dodao je kako na ovogodišnjem koncertu neće biti gostiju, predstavit će se tri skupine iz spomenutog društva.

- Nažalost ove godine neće biti gostiju, već će se predstaviti tri folklorne skupine našeg društva, izvorna, dječja i izvođački ansambl. Program koji smo pripremili je uistinu zanimljiv i raznovrstan - pojašnjava potpredsjednik društva.

Uz koncert, iz HKUD-a "Sv. Ante - Cim" iz Mostara najavili su i "Plesnu razglednicu iz Mostara" kao projekt kojeg provodi krovna udruga FRAMOST - Misija poveznica baštine ljudi i prostora u suradnji s dva folklorna društva u gradu, a riječ je o SPKUD - u "Gusle" Mostar i KUD - u "Bijelo Polje" Mostar. 

- Plan je da se kroz ovaj projekt naša tri folklorna društva međusobno povežu i održe zajedničke koncerte. Međutim, kako nam epidemiološka situacija ne dopušta da održavamo koncerte s više od 25 osoba, što u ovom slučaju nije moguće, naša druženja ćemo također do kraja godine osmisliti i odraditi virtualno, a kada nam situacija dopusti, stat ćemo ruku po ruku i zajedno zaplesati i time zajednički raditi na očuvanju naše bogate tradicije i baštine - najavio je Jurić.

Inače, 1872. godine u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj Drugog svjetskog rata. Godine 1993. u Domu sv. Ante u Cimu, zajedno s preživjelim članovima Društva sv. Ante i podmlatkom Društvo se obnavlja pod imenom HKUD "Sv. Ante - Cim" Mostar.

Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda te sa sobom nosi vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva.

Rad Društva obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta, rekreativne skupine, kao i onih starijih.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom