Bosna i Hercegovina     | 11.12.2020. 17:40 |

Krešić učestvovao u radu sigurnosnog Foruma 2BS (To be Secure)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić danas je učestvujući u radu sigurnosnog Foruma 2BS (To be Secure) rekao da su euroatlantske integracije BiH od strateškog značaja za sve aktere uključene u rješavanje složenih pitanja, te potcrtao da nažalost u ovom trenutku ne postoji apsolutni konsenzus oko pitanja procesa NATO integracije.

Zbog toga se, kako je istakao, svjedoči stanovitoj sporosti napretka.

Također, kao jedan od panelista o temi „NATO 2030, adaptiranje novim sigurnosnim izazovima i novim granicama“ Krešić je govorio o Strateškom konceptu NATO-a, savremenim izazovima i prijetnjama kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, ilegalne migracije i cyber prijetnje. 

Naglasio je da su savremene prijetnje „naša sadašnjost i budućnost, te samim time i pitanja integracija dobivaju drugačiju dimenziju, zajednička su i zahtijevaju moderan, jednostavan i brz pristup, usklađen s vrstama prijetnji“.

- Jedan od partnerskih alata NATO-a je i politički dijalog te se ipak nadam da bismo jednom intenziviranom kampanjom za animiranje svih institucija i na svim nivoima u Bosni i Hercegovini mogli otkloniti zastoje. Ministarstvo odbrane i Oružane snage daju i spremne su dati svoj puni doprinos u tom kontekstu - poručio je Krešić.

Na Forumu se govorilo o ključnim izazovima koji očekuju zapadni Balkan u narednom periodu, kao i budućnosti NATO Alijanse.

Rad Foruma obilježilo je mnogobrojno učešće visokih zvaničnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti u jugoistočnoj Evropi i drugih državnih zvaničnika iz zemlje i regiona.

Osvrt je dat i na negativne implikacije dezinformacija na sigurnost zemalja regiona. Također, neke od tema su bile i geopolitička situacija u svijetu nakon COVID-19 pandemije, kao i razvoj američke vanjske politike nakon nedavnih izbora.

Forum je održan putem virtuelne platforme u organizaciji Atlantskog vijeća Crne Gore, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo