Svijet     | 11.12.2020. 17:34 |

Erdogan: nova platforma regionalne saradnje može pomoći Armeniji

FENA Internet

ANKARA,11 decembra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da bi platforma regionalne saradnje na Kavkazu o kojojoj je raspravljao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhanom Alijevim u Bakuu mogla pomoći u okretanju nove stranice u odnosima s Armenijom ukoliko Jerevan poduzme "pozitivne korake".

Erdogan je boravio u azerbejdžanskoj prijestolnici kako bi prisustvovao vojnoj paradi kojom se obilježava azerbejdžanska pobjeda nad Armenijom u ratu oko enklave Nagorno Karabah koji je okončan prošlog mjeseca.

Tokom šestosedmičnog sukoba oko otcijepljene armenske enklave u Azerbejdžanu, Turska je podržala etnički blizak Azerbejdžan i optužila je Armeniju za okupaciju azerbejdžanske teritorije.

Erdogan je u Bakuu pozvao na promjenu čelništva u Jerevanu, istovremeno nudeći Armeniji priliku da se pridruži regionalnoj grupi  i da ponovo otvori granice s Turskom.

Emiter programa  NTV naveo je Erdoganove riječi novinarima na povratnom letu iz Bakua da će regionalna platforma  - koja će uključivati Rusiju, Tursku, Azerbejdžan, Gruziju, Iran i Armeniju - pružiti "pobjedničku priliku za sve strane" i da je ruski predsjednik Vladimir Putin "zagrijan" za tu ideju.

- Ukoliko se Armenija pridruži ovom procesu i poduzme pozitivne korake, nova stranica također se može otvoriti u tursko-armenskim odnosima. Sve dok se nove prilike pojavljuju, nema nikakve sumnje da će se armenski pomaci također ozbiljno povećati. Armenija treba dobiti najviše od ovoga - navode mediji Erdoganove riječi.

- Ukoliko Armenija pozitivno razvije ovaj proces, mi ćemo otvoriti naše zatvorene granice za Armeniju. Naš jedini interes je doprinos regionalnom miru - kazao je turski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom